„Cu o platformă de e-learning, și elevul dintr-un sat amărât poate avea acces la orele predate de cei mai buni profesori din țară și le poate accesa de pe un telefon. Atunci putem vorbi de o egalitate de șanse. Deocamdată, totul e invers, cei care sunt în față merg și mai în față, iar cei care sunt în spate pierd și mai mult. Trebuie să facem aceste reforme repede pentru că am pierdut deja 10 ani de zile”, a declarat Miclea luni seară, la un post TV de știri.
„Din păcate, cine predă prost față în față va preda și mai prost online. De aceea, acum 10 ani s-a spus că trebuie făcută o Bibliotecă școlară virtuală și o Platformă digitală. (...) Prin simplul fapt că dai astfel de teme (teme multe, printr-un simplu mesaj pe whatsapp, urmate de o interacțiune minină – n.red.) îi faci mai mult rău elevului decât bine. (...) Calitatea interacțiunii cu elevul tău este în acest moment critică.
Trebuie să iei toți profesorii buni din țară, să îi pui într-un studio, să le înregistrezi lecțiile și la acele înregistrări filmate să adaugi animație, text, scheme, exemple, contraexemple și să creezi o lecție model. Poți să creezi o variantă remedială și una de excelență. De pe mobil, în timp ce merg spre școală, elevii pot să acceseze lecția predată de cel mai bun profesor și vor învăța. Inclusiv pentru profesorul de la școala va fi un ajutor, pentru că va putea să îl trimită pe elev aici și va fi o motivație să se ridice la nivelul lecției predate de profesorul pe care elevul îl poate accesa online”, a mai spus Mircea Miclea fostul ministru al Educației, în prima zi de școală în timpul epidemiei de coronavirus.
„Apreciez că totuși s-a deschis școala în loc să fie amânată. (...) Eu sper ca toată lumea să înțeleagă că acum toți trebuie să fim mult mai responsabili ca înainte. Dar cheia soluției în acest an este în mâna profesorilor. Dacă ei vor reuși să își facă într-adevăr datoria, adică să predea foarte bine, să predea de două ori mai bine decât înainte, atunci cred că succesul școlar se va realiza.
Miclea mai recomandă ședințe de analiză în fiecare școală, liceu pentru a găsi noi soluții la situațiile care apar în condițiile respectării regullilor de protecție anti-coronavirus.
„Dacă eu aș fi director de școală, în fiecare zi aș avea o ședință scurtă cu profesorii, pentru că fiecare dintre profesori se confruntă cu situații punctuale și găsește soluții la problemele cu care se confruntă cu elevii lor. Așa pot să le share-uiască între ei, pentru ca mâine școala să fie mai bine decât azi. Asta ar trebui făcut în fiecare școală: o analiză în fiecare școală a soluțiilor găsite de profesori. Ce a făcut când elevul X a venit fără mască? Ce i-a zis? Ce a funcționat?
În felul acesta, fiecare dintre școli va deveni din ce în ce mai bună, învățând mereu prin reflecție din ceea ce ni s-a întâmplat. Școlile trebuie să învețe din ce au făcut cu o zi înainte”, a mai spus Mircea Miclea.
Profesor universitar şi doctor în psihologie, Mircea Miclea a fost ministru al Educației aproape un an de zile la începutul guvernării liberal-democrate în Cabinetul Alianței D.A. condus de Călin Popescu-Tăriceanu, din 29 decembrie 2004. Miclea a demisionat pe 10 noiembrie 2005, din cauza bugetului prea mic alocat pentru Educaţie. El a cerut 5% din PIB pentru anul 2006, în condițiile în care bugetul pentru Educație era de 4,12% în 2005, iar Guvernul a decis alocarea unui buget de doar 3,7%-4,08% pentru anul următor (2006).