Rezultatele PISA 2018 obținute de România arată „așa cum am știut de acum 7 ani, uitându-ne la rezultatele elevilor de clasele a II-a și a IV-a: șocant! Și mult mai prost decât în 2015”, afirmă Mircea Miclea, potrivit Edupedu.ro.
„Cauza este performanța didactică slabă a profesorilor”, a declarat Mircea Miclea, pentru Edupedu.ro, precizând că trebuie „să se stabilească criterii de performanță pentru fiecare disciplină, pentru fiecare profesor de la fiecare disciplină și salariile să fie în funcție de performanța profesorilor“.
„Sistematic este o diferență enormă între notele de la clasă și rezultatele de la Evaluarea Națională și nimeni nu este penalizat”, a mai spus fostul ministru al Educației.
Reacția fostului ministru al Educației vine după publicarea rezultatelor la testarea PISA 2018, marți dimineață, pe site-ul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD). România are cele mai slabe rezultate din ultimii 9 ani la testele PISA 2018. Scorul obținut este în scădere față de ultimele două testări la care România a participat (2012 și 2015) la toate cele trei domenii testate: citire, matematică și științe. Procentul de analfabetism funcțional al elevilor români este de 44%, în medie, în creștere față de 2015.
Elevii români, pierduți în școală. 44% sunt analfabeți funcțional
„Cauza este performanța didactică slabă a profesorilor. „Profesorii sunt principalul factor de predicție a performanței elevilor. Sistematic este o diferență enormă între notele de la clasă și rezultatele de la Evaluarea Națională și nimeni nu este penalizat.
Practic, ce ar trebui făcut: să se stabilească criterii de performanță pentru fiecare disciplină, pentru fiecare profesor de la fiecare disciplină și salariile să fie în funcție de performanța profesorilor”, a declarat Mircea Miclea pentru Edupedu.ro.
Mircea Miclea mai spune că pentru evaluarea progresului profesorilor trebuie făcută raportarea rezultatelor sale, de la clasă, la media națională, dar și la rezultatele sale anterioare, la clase mai mici.
„Noi avem evaluările de la clasa a II-a. Profesorul își poate compara rezultatele clasei sale de-a II-a cu media națională, după care peste doi ani aceeași clasă cu același învățător susține evaluarea la clasa a IV-a. Și pe acestea le putem compara cu media națională și apoi cu rezultatele din urmă cu doi ani – adică cu rezultatele obținute de profesor la aceeași clasă.
Poți astfel să evaluezi progresul fiecărui învățător prin raportare la media națională, dar și prin raportare la ceea ce el însuși a făcut la clasa a II-a. Astfel, compari o școală cu ea însăși și un profesor cu el însuți, astfel încât să vezi ce a făcut el în 2 ani”, a explicat Miclea.
Cel mai mare regres înregistrat de România este la Matematică – cu un analfabetismul funcțional la apogeu, de 47%, potrivit rezultatelor PISA 2018.
Mircea Miclea apreciază că predarea matematicii în școala românească trebuie schimbată.
„Sunt tot mai puțini profesor de matematică buni. Este necesară introducerea masteratului didactic, pentru a face o nouă pregătire a personalului din domeniu. Și cred că trebuie și o formare continuă foarte bine țintită pe cum anume trebuie predată matematica acum, în perioada internetului. În continuare cred că se pune accent numai pe formule și calcule mecanice, care pot fi făcute acum de softuri, și nu se pune accent pe modul în care o situație este reprezentată în limbaj matematic sau cum anume te ajută matematica să rezolvi o situație concretă. Or, testele PISA exact acest lucru măsoară”, a concluzionat Miclea, pentru Edupedu.ro.