Fechet a subliniat importanța tehnologiei de analiză în timp real care va fi implementată în cadrul sistemului SUMAL (Sistemul de Urmărire a Materialului Lemnos), având ca bază tehnologică inteligența artificială. Potrivit declarațiilor sale, fiecare transport de lemn va fi monitorizat mai eficient, ceea ce va descuraja orice tentativă de încălcare a legislației din domeniu. Această abordare digitalizată va oferi o transparență mai mare și va permite o intervenție rapidă în cazul unor nereguli.
Ministrul a evidențiat beneficiile aduse de experiența acumulată în urma programului pilot SUMAL 2.0, care a avut rezultate promițătoare în analiza unor volume uriașe de date, cum ar fi permisele de transport și fotografiile aferente acestor activități. Cu ajutorul tehnologiilor avansate oferite de Google Cloud, Fechet este încrezător că analizele ulterioare vor duce la o gestionare și mai eficientă a transporturilor de lemn, reducând drastic posibilitatea de tăieri ilegale.
Acesta anunță parteneriatul încheiat cu Google pentru combaterea transporturilor ilegale de lemne, adăugând că în acest fel nimeni nu-și va mai permite să încarce orice în SUMAL, pentru că fiecare informație va intra sub lupa acestui scanner performant.
”În momentul de față, avem în lucru analiza avizelor de însoțire din perioada decembrie 2023-august 2024 și sunt convins că soluția software bazată pe tehnologiile Google Cloud va realiza o analiză rapidă și performantă a tuturor acestor transporturi”, a adăugat ministrul liberal.
Conform Ministerului Mediului, Programul pilot SUMAL 2.0, alimentat de Gemini, a analizat eficient cantități mari de date, inclusiv 400.000 de permise și 1,6 milioane de fotografii, cu un succes notabil asupra reducerii activităților ilegale de tăiere forestieră în România”, a declarat Mircea Fechet.