Patrunjelul este cea mai populara iarba din lume. Printre nutrientii pe care ii furnizeaza patunjelul se numara vitaminele K, A si C, acid folic si fier. In plus, contine 0 calorii.
Beneficii pentru sanatate
Cateva frunzulite de patrunjel au un rol mult mai important decat o decoratiune pe o farfurie. Planta contine doi componenti mai putin obisnuiti care furnizeaza beneficii unice pentru sanatate. Primul, este uleiul volatil, iar in cazul celui de-al doilea vorbim despre flavonoide.
Studiile au demonstrat ca uleiul volatil inhiba formarea tumorilor, in special la plamani. De asemenea, s-a observat ca activeaza enzima glutation care ajuta atasarea molecula de glutation de moleculele oxidate care, lasate singure, te-ar putea imbolnavi. Activitatea uleiului volatil din patrunjel este excelenta cand vine vorba despre protejarea impotriva unor tipuri de agenti cancerigeni.
S-a descoperit ca flavonoidele din patrunjel au functii antioxidante care previn distrugerea celulelor de catre radicalii liberi. In plus, s-a demonstrat ca extractele din patrunjel cresc capacatatea antioxidanta a sangelui.
Pe langa uleiul volatil si flavonoide, patrunjelul este o sursa excelenta de vitamina C si vitamina A, care ajuta la prevenirea multor afectiuni.
Vitamina A are o multime de functii diferite. In primul rand este un atioxidant solubil care neutralizeaza radicalii liberi din corp. Iar un nivel ridicat de radicali liberi contribuie la dezvoltarea a numeroase boli precum ateroscleroza, cancerul la colon, diabet si astm. Aceasta poate fi si explicatia motivului pentru care oamenii care consuma alimente bogate in vitamina C au un risc mai scazut de a se imbolnavi.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.