Conform ministrului, problemele apărute sunt următoare: având un preţ mic, anumiţi producători nu mai aduc anumite medicamente în ţara noastră şi, având un preţ minim european, anumiţi distribuitori îl cumpără din România şi îl exportă, ceea ce poartă numele de export pararel. "Aceste două lucruri sunt legale, dar ne lasă din când în când fără medicamente", a precizat Vlad Voiculescu.
Ministrul Sănătăţii a mai spus că în ceea ce priveşte reducerile de preţ se are în vedere o listă de 56 de medicamente, din care jumătate costă sub 50 de lei. Este vorba de medicamente pentru cancer, pentru boli cardio-vasculare şi alte patalogii grave. "Această listă nu este întocmită de noi, ci de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, listă din care au fost alese medicamentele compensate 100% de statul român", a spus acesta.
"Avem o ieftinire treptată, a acestor medicamente şi a produselor farmaceutice inovative cărora le experiră patentul, trecându-se treptat la medicamente generice. Această trecere este un proces normal, iar politica de încurajare a medicamentelor generice este un proces firesc care ajută statul să facă economii fără să pună pacienţii în pericol", a afirmat Vlad Voiculescu, explicând că medicamentele se vor ieftini cu 10% anual. "Nu cerem scăderea preţurilor cu 35%", a continuat ministrul Voiculescu.
"Vrem o politică a medicamentului predictibilă"
Ministrul Sănătăţii a mai spus că dacă pacientul merge în farmacie şi nu găseste un medic este o problemă. "Mai multe generice au dispărut şi este vorba de medicamente ieftine. Politica noastră este una de predictibilitate, o politică care să nu se schimbe în fiecare an şi să avem urcuşuri şi coborâşuri pentru că niciun producător nu îşi doreşte aşa ceva. Dacă piaţa este deranjată, pacienţii rămân fără medicamente. Avem nevoie şi de o politică de urmărire a medicamentelor. Din acest motiv am lansat site-ul www.medicamentelipsa.ro, prin care pacienţii anunţă lipsa anumitor medicamente. Noi verificăm dacă medicamentul lipseşte, dacă există stocuri şi venim cu măsuri concrete pentru pacient. Recunoaştem dacă există problemă şi acţionăm", a detaliat Vlad Voiculescu.
Conform acestuia, toată politica medicamentului are în vedere medicamentele care se aliberează pe bază de reţetă, nu cele care se eliberează fără prescripţie medicală, întrucât acestea nu au un preţ reglementat.
"Nu poţi să scazi preţurile la medicamente cu 35% fără ca acestea să nu dispară de pe piaţă"
"Orice scădere de preţ este binevenită atunci când nu pune în pericol accesul la tratamente. Nu poţi să scazi preţurile la medicamente cu 35% fără ca acestea să nu dispară de pe piaţă", a precizat ministrul Sănătăţii.
"Ne-am dori să avem mai mulţi producători de medicamente în România, dar nu toate medicamentele pot fi produse într-o singură ţară. Ne dorim ca industria noastră farmaceutică să fie cât mai puternică, dar nu poate fi un deziderat ca toate medicamentele să fie produse în România", a completat ministrul Sănătăţii.
Legat de taxa taxa clawback, Vlad Voiculescu a precizat că clawback-ul este un mecanism introdus în urmă cu câţiva ani care asigură o predictibilitate a cheltuielilor bugetare.