"La ultima licitaţie am impus această regulă, care a stârnit mari nemulţumiri: aceea de a avea maxim trei manuale alternative. Pentru că, cu cât avem mai multe manuale în circulaţie, cu atât coborâm pragul de calitate şi riscăm să introducem în sistem manuale de o calitate scăzută", a declarat Cîmpeanu.
"Manuale alternative înseamnă, în opinia mea, două manuale. (...) Maxim trei, şi nu zece cum s-a vehiculat până acum", a adăugat el.
În acelaşi timp, mistrul Educaţiei a precizat că suma alocată pentru pentru retipărirea manualelor este de 15 milioane de lei, dar că problema financiară ar trebui "lăsată pe planul doi".
"Într-adevăr, suma avansată de dumneavoastră este adevărată: 110 milioane de lei alocaţi din 2009 şi până în prezent pentru retipărirea manualelor. Anula acesta au fost alocate 15 milioane de lei (...) Avem în momentul de faţă 3 milioane 50 de mii de elevi. Împărţiţi 15 milioane de lei la 3 milioane de elevi: avem un cost de 4 lei pe elev; pentru un an de zile e mult, dar raportat la întreg sistemul nu e mult"", a spus el.
"Să lăsăm pe planul doi problema financiară (...) Problemele de organizare în sistem sunt o cauza mai importantă (...) Esenţa e următoarea: până nu vom fi capabili să reglementăm manualul şcolar ca un bun de interes naţional, nu vom putea să gestionă, conform aşteptărilor acest proces. Dacă nu reuşim să reglementăm problema manualului şcolar, periclităm încă o dată şansa pe care educaţia o are să se dezvolte", a continuat Cîmpeanu.
Întrebat cine se opune scoaterii manualelor alternative, ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a precizat că poziţia oficială pe care o are "nu îi permite să lanseze acuze" în lipsa unor probe.