„Ceea ce este clar în acest moment este că începem școala. Și este foarte important, pentru că ne dorim un învățământ de calitate, dar în același timp ne dorim ca toți elevii și profesorii să fie în siguranță la școală. (...)
Decizia este una descentralizată, la nivelul localității. Prin urmare, unitatea de învățământ știe cel mai bine care este situația din punct de vedere al infrastructurii, dar și din punct de vedere al îmbolnăvirilor. Prin urmare, în cadrul Consiliului de Administrație al unității de învățământ, se stabilește scenariul, după care se va transmite către Inspectoratul Școlar Județean care, împreună cu DSP, analizează și din punct de vedere epidemiologic situația dar și din punct de vedere a ceea ce școala a decis în consiliul de administrația și împreună în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență vor lua decizia suspendării cursurilor”, a declarat Monica Anisie, miercuri seară, la o televiziune de știri.
„Ne preocupă sănătatea copiilor, dar şi sănătatea cadrelor didactice. S-a vorbit foarte mult în spaţiul public, au fost foarte mulţi specialişti din Ministerul Sănătăţii sau medici care s-au pronunţat asupra faptului că sunt asimptomatici copiii, dar, în acelaşi timp, transmit foarte repede virusul către adulţi. Prin urmare, trebuie să ne gândim şi la sănătatea şi siguranţa cadrelor didactice, a personalului din unitatea de învăţământ”, a adăugat ministrul Educaţiei.
Masca de protecție, obligatorie, prin lege
Ministrul Educaţiei a mai spus că Ministerul Sănătăţii va decide dacă, la revenirea la cursuri, elevii vor purta măşti, amintind că prin lege este stabilită obligativitatea purtării măştii.
„Masca, la momentul acesta, prin lege este stabilit că este obligatoriu de purtat. Dacă vă amintiţi, nu de foarte mult timp, am încheiat examenele naţionale. Copiii au purtat mască la examen”, a spus Anisie, potrivit Agerpres.
În cazul copiilor din clasele primare şi de la grădiniţă, decizia va fi a Ministerului Sănătăţii: „Nu putem noi să decidem în locul lor. (...) Copiii sub 5 ani nu poartă mască”, a precizat Anisie.
Varianta hibrid: online+prezența fizică a copiilor în sala de clasă
În cazul variantei hibrid, sistemul online combinat cu prezența fizică în sala de clasă, Anisie spune că împărțirea elevilor și modul de desfășurare a cursurilor se va lua tot la nivelul conducerii școlii.
În cazul scenariului verde, în care este prevăzut ca toți copiii să meargă la școală, acest lucru este obligatoriu, nu opțional, a anunțat ministrul Anisie.
„Atât timp cât nu există niciun pericol, nu văd de ce nu trebuie să își trimită părintele copilul la școală. Decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență este luată împreună cu DSP. Deci dacă de acolo se spune că nu există niciun pericol, nu văd de ce nu ar participa la cursuri elevii”, a precizat ministrul Educației.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, într-o conferință de presă, reluarea cursurilor preuniversitare din toamnă.
„Pe 14 septembrie începe noul an școlar pre-universitar. Pentru majoritatea elevilor, asta înseamnă că vor merge efectiv fizic la școală”, a declarat Klaus Iohannis.