Anul Școlar 2019-2020 nu se îngheață
Monica Anisie: „La Ministerul Educației, specialiștii au realizat mai multe variante de lucru pentru posibilitatea reluării cursurilor. Aceste scenarii trebuie discutate cu toți actorii din spațiul educațional: părinți, profesori, elevi și studenți. Nu voi lua nicio decizie care să prejudicieze elevii și studenții. Am spus de la bun început că nu se îngheață anul școlar. Sceariile vor fi luate în calcul doar în momentul în care elevii, studenții și profesorii vor fi în siguranță.”
Videconferință a miniștrilor Educației din UE
Monica Anisie: „Suntem atenți la ce se întâmplă în celălalte state europene. Săptămâna viitoare vom avea o videoconferință cu miniștrii Educației din Uniunea Europeană. Privim cu încredere că vom putea relua activitatea și că vom organiza apoi examenele. Sunt state care până la acest moment nu au luat decizii cu privire la desfășurarea examenelor. Vorbim de Luxemburg, Polonia, Portugalia și Letonia. Vom corela în curând măsurile noastre cu cele de la nivelul Uniunii Europene.”
Învățământ la distanță/online
Monica Anisie: „Suntem conștienți de faptul că nu toți elevii au acces la educația online. Peste 60% dintre elevi își continuă învățarea în mediul online. Sunt și elevi care nu au acces la acest tip de învățare. Pentru ei, MInisterul a făcut un parteneriat cu Televiziunea Română, pentru a-și continua lecțiile. Mai sunt și situații neplăcute în care nu s-au făcut cursurile. Însă vom reglementa după vacanță aceste probleme. Vrem să găsim răspuns la întrebările elevilor, părinților și profesorilor cu aceste platforme online și cu emisiunile de la TVR. Au fost găsite soluții și pentru copiii din zonele defavorizate. Ministerul Educației a făcut parteneriate cu ONG-uri pentru a ajunge la copiii care nu au acces la tablete. S-au făcut parteneriate cu televiziuni locale și au continuat lecțiile. Vom reglementa și parametrii pentru lecțiile online. Avem nevoie de o metodologie în acest sens.”
Simulările au fost anulate
Monica Anisie: „Simulările examenelor sunt anulate. Ele au fost înlocuite cu testele de antrenament pentru clasele a VIII-a și a XI-a. Vor fi cinci săptămânal. Rezolvările și baremurile vor fi prezentate la TVR. Elevul trebuie să se pregătească pentru evaluările naționale și pentru bacaluareat. Examenul de rezidențiat s-ar putea susține în luna noiembrie. Salariile profesorilor se plătesc în continuare, nu se pune problema șomajului tehnic.”