"Pentru elevi nu vor fi niciun fel de schimbări, însă vom avea organizată o administrare de tip pilot în judeţele Călăraşi şi Dâmboviţa pentru evaluarea naţională şi bacalaureat.
Acest lucru înseamnă că lucrările, atunci când vor fi predate, (...) vor fi scanate în prezenţa elevului, apoi vor fi transmise către evaluatori, în sistem digital, într-o manieră secretizată; deci, cei doi evaluatori nu se vor cunoaşte între ei, nu vor putea să schimbe impresii între ei şi sunt convins că în acest fel evaluările vor fi mai relevante, mai obiective.
De asemenea, pentru prima oară, rezultatele vor putea să fie colectate la nivel de item, în aşa fel încât nu vom avea în aceste două judeţe medii globale, ci rezultatul pe fiecare dintre subiectele care fac parte din lucrările în cadrul examenelor naţionale", le-a spus Sorin Cîmpeanu jurnaliştilor, miercuri, la evenimentul "Starea Naţiunii: Nivelul Literaţiei Digitale în România".
El a atras atenţia că, dacă rezultatele vor fi cele aşteptate, această modalitate de administrare a examenelor naţionale va fi generalizată.
"Schimbări pentru elev vor putea să fie doar începând cu anul 2023, în măsura în care legile educaţiei, care sunt o obligaţie urmare a proiectului \"România educată\", vor putea fi lansate foarte rapid în consultare publică, vor beneficia de un proces amplu de consultare publică, vor fi adoptate şi va fi şi timpul necesar pentru legislaţie subsecventă", a adăugat Sorin Cîmpeanu.