Cseke Attila spune că schimbarea era necesară, pentru că ceea ce se întâmplă acum este „o ipocrizie”, oameni politici ascunzându-se sub titulatura de funcționari pentru a fi desemnați pe aceste funcții.
„Este de notorietate modalitatea prin care oameni din sfera politică, indiferent de partidul din care fac parte (….) ajung să dea un concurs pe un post de funcționar pubic chiar și într-o comună, de unde să fie transferați sau mutați temporar pentru exercitarea temporară a funcției de prefect sau subprefect”, a declarat Cseke Attila, luni seară, la un post TV.
În plus, Cseke Attila a relatat și despre un schimb de corespondență cu Comisia Europeană, „la un moment dat, care a acceptat această formulă, văzând și ei ce se întâmplă și, că, de fapt, este o ipocrizie până la urmă”.
În prezent, Proiectul pentru modificarea statutului prefecților a fost deja în primă lectură în ședința de Guvern și este în circuitul de avizare, urmând să fie aprobat într-o ședință următoare.
Săptămâna trecută, pe 30 decembrie 2020, Cseke Attila a prezentat în ședința de guvern, în primă lectură, un proiect de ordonanță care vizează delimitarea clară a funcției politice de cea publică, precizând că acest aspect este prevăzut și în programul de guvernare al coaliției.
Cseke Attila mai spune că schimbarea statutului prefecților și subprefecților este benefică, prefecții nu vor mai fi nevoiți să-și ascundă apartenența politică.
„Vom ști pe cine avem în față, nu este un om care se ascunde sub statutul de înalt funcționar public și, de fapt, vine de la un partid politic. Pentru că fiecare din ei vine de la un partid politic și astăzi. Sunt foarte puține, patru situații în toată țara, unde prefectul, respectiv subprefecții au diplomă de înalt funcționar public, au făcut acest curs. Toți ceilalți sunt temporar pe funcții și au venit din sfera politică și această chestiune trebuie să înceteze”, a punctat ministrul Cseke Attila.