Programul integral al audierilor celor 20 de miniștri din Guvernul Ciucă:
- Ora 10:00 – 10:45 – Lucian Romașcanu, ministrul Culturii
Senatorul Lucian Romaşcanu a primit aviz pozitiv, miercuri, din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului, pentru funcţia de ministru al Culturii.
S-au înregistrat 15 voturi pentru numirea ca ministru, trei voturi împotrivă şi o abţinere din partea membrilor Comisiilor pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Cea mai importantă prioritate pentru domeniul cultural, indiferent de guvern, indiferent de cine este acolo, este finanţarea. N-am reuşit să ne apropiem de 0,1% din PIB decât în Anul Centenarului, când am avut un buget suplimentat pentru evenimentele acelui an important. (...) Mare parte din bani nu fac decât să tranziteze ministerul mergând spre salariile instituţiilor subordonate, iar programe importante - cum este programul de restaurare a monumentelor istorice aflat în derularea Institutului Naţional al Patrimoniului - s-au văzut întotdeauna fără fondurile necesare", a spus Romaşcanu la audieri.
- Ora 10:00 – 10:45 – Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
UPDATE 10:40 Membrii comisiilor de specialitate au avizat nominalizarea lui Chesnoiu pentru portofoliul de la Agricultură cu 28 voturi "pentru", 6 voturi "împotrivă" şi nicio abţinere. Chesnoiu, ministrul propus al Agriculturii în Guvernul PSD-PNL-UDMR, a fost primul audiat miercuri în comisiile de specialitate din Parlament. În cadrul discursului, el a făcut o gafă referitoare la programul „Farm to Fork”, numind-o „strategia europeană de la furcă”, după care s-a corectat.
„Strategia europeană de la furcă.. de la fermă la furculiță are o viziune care a născut foarte multe rumori în domeniul agriculturii”, a spus Chesnoiu, la audieri.
El a precizat că agricultura este la un moment de răscruce și că „România este un mare producător de cereale care are un potențial fantastic, dar în ultimii 30 de ani nu am știut să-l exploatăm”.
”Agricultura României este la un moment de răscruce. Contextul internațional este unul complicat. La nivel european, toate statele au impuse o serie de condiționalități (...) Trebuie să fim foarte atenți, pentru că fermierul român este performant și unele condiționalități, pe care România deja le respectă, dar agricultura românească este o amenințare pentru alte state, cu o agricultură mai avansată ca timp.
Avem aceste ambiții de mediu, acest Green Deal care se discută și care are anumite elemente pe care dacă nu vom știi să le exploatăm, atunci vom fi vulnerabili. Interesele statului român trebuie să primeze!
România are un potențial agricol fantastic, dar nu mereu am știut să-l exploatăm. Noi trebuie să trecem de la producție și export a materiei prime, dar trebuie să fim în stare să exportăm marfă cu valoare adăugată.
Știm să producem bine, iar în perioada următoare vom veni cu măsuri pentru ca lanțul alimentar să fie închis, iar românii să se bucure de roadele agriculturii din România.”, a spus Chesnoiu.
- Ora 10:00 – 10:45 – Eduard Novac, ministrul Sportului
- Eduard Novak, candidat propus de prim-ministrul desemnat Nicolae Ciucă, a primit, miercuri, aviz pozitiv din partea Comisiilor reunite pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport din Camera Deputaţilor şi Senat pentru un nou mandat la conducerea noului minister al Sportului, rezultat în urma decuplării de portofoliul de tineret. Novak a primit 17 voturi pentru şi 5 împotrivă, înregistrându-se totodată şi 3 abţineri. Membru al Uniunii Democrate Maghiare din România din luna august a acestui an, Novak (45 de ani) este campion paralimpic la ciclism şi fost preşedinte al Federaţiei Române de Ciclism. Începând cu 24 decembrie 2020, Eduard Novak s-a aflat la conducerea MTS în Guvernul Florin Cîţu, demis în urma moţiunii de cenzură adoptată de Parlamentul României la 5 octombrie 2021.
„Foarte multe baze sportive sunt în paragină. Eu nu am ce să fac eu ele. Foarte multe bazine de înot sunt închise. Cred că înainte să construiești trebuie să ai o strategie”, a spus Novak. El ar vrea un mecanism prin care autoritățile locale să întrebe Ministerul Sportului ce să construiască. „Azi sunt multe baze sportive: fiecare își construiește. De aceea un Consiliu Local care vrea o bază sportivă trebuie să ne consulte pe noi, minister. Nu suntem în stare să susținem 70 de sporturi. (...)”, a mai precizat Novak.
Eduard Novak crede că finanțarea sportului românesc ar fi bine să fie făcută după model maghiar.
„Vrem o finanțare precum în Ungaria. În felul acesta federațiile prioritare au un buget foarte mare. Pentru acest lucru, este tradus acest proiect de lege, trebuie să treacă prin Comisia Europeană pentru a putea obține acest tip de finanțare.
Să fie șase centre în România: în aceste centre sportivii să facă facultate, să stea în cantonament și să fie sprijinite sporturile prioritare”, a concluzionat Novak.
- Ora 11:00 – 11:45 – Sorin Câmpeanu/ ministrul Educației
Sorin Cîmpeanu a primit, miercuri, aviz pozitiv, din partea comisiilor de specialitate, pentru funcţia de ministru al Educaţiei.
S-au înregistrat 29 de voturi "pentru" şi trei împotrivă din partea membrilor Comisiilor pentru învăţământ ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Cîmpeanu susține că România trebuie să adopte o nouă lege a educației.
„Principala problemă implică echitatea: implică accesul la educație pentru comunitatea rromă și nu numai. Este nevoie de o nouă lege a educației naționale, de săptămâna viitoare”, a spus Cîmpeanu, la audieri.
- Ora 11:00 – 11:45 – Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Cseke Attila a primit aviz pozitiv, miercuri, din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului, pentru un nou mandat de ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.
S-au înregistrat 34 de voturi "pentru", şi 6 "împotrivă" (USR) din partea Comisiilor pentru administraţie publică ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. - Ora 11:00 – 11:45 – Adrian Câciu, ministrul Finanțelor
Adrian Câciu, propus de PSD ministru de Finanțe,. Economistul Adrian Câciu, a fost botezat Cîțu, de către cei care îl audiau.
"Am participat la elaborarea a trei programe de guvernare, inclusiv cel prezent. Am pus accent pe opiniile mele în formarea bugetelor. La Ministerul Agriculturii am reușit să triplăm bugetul chiar dacă există reglementări de de bugete de cheltuieli. Unii dintre voi mă cunosc, poate sunt controversat. Am ales să îmi exprim opiniile în spațiul public.
Va trebui să demonstrez că ceea ce am spus cu privire la bugetul de Finanțe este gestionat, bugetat sau legat de modul în care instituțiile de control trebuie să își facă treaba, va trebui să mă ancorez în realitate și să și livram. Legat de măsurile fiscale care vor fi aplicabile în 2022 avem multe lucruri de făcut", a declarat Câciu. Câciu, spune că nu va aproba nicio rectificare de buget înainte să verifice dacă banii există. Totuși, acesta promite că actul va fi adoptat până vineri.
"Aș începe cu răspunsul la rectificare. Vom face verificări înainte să o aprobăm, nu se va aproba noaptea ca..... Trebuie să ajung la minister, să verific că banii sunt acolo. Trebuie să menținem deficitul cerut de UE. Eu nu sunt jurist, sunt economist, legea spune 30 noiembrie elaborare rectficare, nu adoptare, dar vom încerca să ne grăbim". Am înțeles că sunt niște probleme cu salariile din sistemul sanitar. Vineri seara veți avea rectificarea", a declarat Câciu.
- Ora 11:00 – 11:45 – Cătălin Predoiu, ministrul Justiției
Cătălin Predoiu, propus la Ministerul Justiției, a primit aviz favorabil miercuri în comisiile de specialitate.
El i-a îndemnat, miercuri, pe şefii parchetelor "să-şi activeze echipele, să răstoarne dosarele pe masă şi să treacă mai serios la treabă", pentru că "nu putem asista cum interlopi îşi afişează în spaţiul public averile dobândite ilicit".
"La ora la care vorbim, asistăm la un trafic de persoane inimaginabil şi inacceptabil. România ocupă un loc ruşinos în ceea ce priveşte traficul de persoane în Europa şi acest lucru nu mai poate fi tolerat. Îi chem pe şefii parchetelor să-şi activeze echipele, să răstoarne dosarele pe masă, să lichideze stocurile şi să treacă mai serios la treabă, pentru că siguranţa cetăţenilor nu este de discutat", a declarat Cătălin Predoiu la audierile din comisiile parlamentare de specialitate.
El a adăugat că un ministru al Justiţiei nu se poate implica în dosare, însă poate face propuneri de numire şi revocare a şefilor de parchete.
"Sigur că ministrul Justiţiei nu se poate implica în niciun dosar penal şi vă garantez că eu, personal, nu am să o fac, dar ministrul Justiţiei face şi propuneri de numire cum poate face şi propuneri de revocare, pentru inactivitate sau pentru management defectuos. Nu putem asista cum interlopi îşi afişează în spaţiul public averile dobândite ilicit, capacitatea de a produce violenţă şi impunitatea. Aceasta pune legea în discuţie şi acest lucru nu este permis", a subliniat Predoiu.
- Ora 12:00 – 12:45 – Florin Roman, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării
Deputatul PNL Florin Roman a primit, miercuri, aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare de specialitate pentru portofoliul de la Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării. El a primit 55 de voturi favorabile şi 22 împotrivă pentru postul de ministru din partea Comisiilor pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, pentru ştiinţă şi tehnologie şi învăţământ ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
- Ora 12:00 – 12:45 – Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor și Infrastructurii
Sorin Grindeanu a primit miercuri aviz favorabil pentru portofoliul de la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului, reunite. S-au înregistrat 24 de voturi "pentru", 9 "împotrivă" şi nicio abţinere din totalul voturilor exprimate de membrii comisiilor de specialitate ale celor două Camere.
Ministrul desemnat al Transporturilor, Sorin Grindeanu, susține că am putea avea maxim 32 de kilometri de autostradă dați în folosință la finalul acestui an. Totuși, Grindeanu se arată sceptic că aceștia vor fi finalizați, pentru că sunt probleme tehnice și există întârzieri.
”Din informațiile pe care le am în acest moment vorbim de posibilitatea de a da 7 km de autostradă în folosință pe trosonul Târgu-Mureș-Ungheni. De asemnea, vorbim de posibilitatea de a da în folosință lotul 2 din Sebeș-Turda, pe o lungime de 25 de kilometri, dar acolo avem probleme de structură, de surpări și am un mare semn de întrebare privitor la darea în folosință a lotului doi din Sebeș-Turda”, a spus Sorin Grindeanu.
- Ora 12:00 – 12:45 – Dan Vîlceanu, ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene
Dan Vîlceanu, ministru propus la Investiții și Proiecte Europene, a declarat miercuri în timpul audierii că „foarte important este că avem aceste 64 de reforme care vor schimba România, reforme uitate în cei 30 de ani de la Revoluție”.
„Dincolo de cei 29 de miliarde pe care îi vom putea lua prin PNRR, foarte important este că avem aceste 64 de reforme care vor schimba România, reforme uitate în cei 30 de ani de la Revoluție. Aș vrea să avem o dezbatere, să putem discuta, nu numai astăzi, dar și în viitor, ca dialogul nostru să fie permanent” a spus Dan Vîlceanu.
Cu privire la PNRR, el spune că ”dacă există o întârziere mică, ea poate fi recuperată”, acuzând și situația politică în acest sens.
- Ora 12:00 – 12:45 – Alexandru Rafila, ministrul Sănătății
Deputatul PSD Alexandru Rafila a primit aviz pozitiv, miercuri, din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului pentru funcţia de ministru al Sănătăţii. S-au înregistrat 26 de voturi pentru avizul pozitiv şi 10 voturi împotrivă din partea membrilor Comisiilor de sănătate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Alexandru Rafila, propus ministru al Sănătății, a declarat miercuri în timpul audierii că prioritatea mandatului său este „controlul pandemiei”.
„Sunt multe lucruri pe care aș putea să le spun, 45 de minute e un termen relativ scurt, aștept întrebări. Prioritatea mandatului este controlul pandemiei, drumul spre normalitate și dezvoltarea unui sistem de sănătate care să fie accesibil populației. Totdeauna voi spune că aceste realizări dacă vor fi încunutate de succes vor fi meritul tuturor oamenilor din Sănătate care sprijină acest lucru”, a afirmat Rafila, la începutul audierii.
Lipsa asistenței medicale în ambulatoriu a fost blamată de Alexandru Rafila, acuzând că a crescut mortalitatea, aglomerând spitale și blocând accesul la serviciile de sănătate vitale. El vede o ”oportunitate majoră” în PNRR, sperând că va fi demarată construcția unor spitale și renovarea altora.
- Ora 12:45 – 13:30 – Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe
Bogdan Aurescu a primit aviz pozitiv, miercuri, din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului pentru funcţia de ministru al Afacerilor Externe.
S-au înregistrat 31 de voturi pentru avizul pozitiv şi 11 voturi împotrivă din partea membrilor comisiilor reunite.
Avizul este consultativ.
Senatorul PSD Titus Corlățean i-a transmis miercuri, ministrului propus la Externe, Bogdan Aurescu, în audierea din comisiile parlamentare de specialitate, să mențină demersurile diplomatice legate de tezaurul de la Moscova și patrimoniul Fundației Gojdu.
- „Imi exprim speranta ca Guvernul si MAE vor continua demersurile legitime legate de patrimoniul Gojdu”, i-a zis Corlățean lui Aurescu. „Tezaurul Romaniei de la Moscova, aici statul roman trebuie sa ramana constant indiferent daca e soare sau e vreme rea, pe aceasta tema legitima”, a adăugat acesta.
- Corlățean a mai cerut „finalizarea cat mai rapida a structurii dedicata familiilor cetatenilor romani care au fost deposedati de copiii lor, din ratiuni exagerate sau abuzive”, și „sa se incerce accelerarea negocierii acordul privind transferul persoanelor condamnate, cu Malaezia, unde sunt 3 romani condamnati la pedeapsa capitala, din ratiuni larg exagerate si disporportionate”.
- Ora 12:45 – 13:30 – Taczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor
Ministrul propus al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a primit miercuri aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate din Parlament.
Deputaţii din Comisia pentru Mediu şi Echilibru Ecologic , respectiv senatorii din Comisia pentru Mediu şi Comisia pentru ape, păduri, pescuit şi fond cinegetic au aprobat mandatul lui Tanczos cu 24 de voturi "pentru" şi 10 voturi "împotrivă".
Votul din comisiile de specialitate reunite este consultativ.
Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, a depus, pe data de 23 noiembrie 2021, la Parlament, lista Cabinetului PNL - PSD - UDMR şi Programul de guvernare, pentru care va solicita votul de încredere al Legislativului.
- Ora 12:45 – 13:30 – Virgil Popescu, ministrul Energiei
Virgil Popescu a primit miercuri aviz favorabil pentru portofoliul de la Ministerul Energiei, din partea comisiilor parlamentare de specialitate reunite. S-au înregistrat 39 de voturi "pentru", 15 "împotrivă" şi o abţinere din totalul voturilor exprimate de membrii comisiilor de specialitate ale celor două Camere.
- Ora 16:30 – 17:10 – Florin Marin Spătaru – ministrul Economiei
- Ora 16:30 – 17:10 – Marius Budăi, ministrul Muncii și Solidarității Sociale
- Ora 16:30 – 17:10 – Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne
- Ora 17:10 – 17:45 – Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale
Vasile Dîncu a primit, miercuri, aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Apărării Naţionale, din partea comisiilor parlamentare reunite de specialitate.
Au fost întrunite 34 de voturi "pentru" avizul favorabil şi şase "împotrivă".
- Ora 17:10 – 17:45 – Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse
Ministrul propus al Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea, a primit miercuri aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate din Parlament.
Deputaţii din Comisia pentru muncă şi protecţie socială, Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi şi Comisia pentru tineret şi sport, respectiv senatorii din Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială, Comisia pentru drepturile omului, egalitate de şanse, culte şi minorităţi şi Comisia pentru învăţământ, tineret şi sport au aprobat mandatul Gabrielei Firea cu 38 de voturi "pentru", 18 "împotrivă" şi 4 abţineri.
- Ora 17:10 – 17:45 – Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului și Turismului
Daniel Cadariu a primit miercuri aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Antreprenoriatului şi Turismului, din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.
Cadariu a fost avizat pozitiv cu 32 de voturi "pentru" şi 12 "împotrivă" de membrii comisiilor de specialitate ale celor două Camere.
Cabinetul Ciucă va avea 20 de ministere.
CE PREVEDE REGULAMENTUL ACTIVITĂŢILOR COMUNE ALE CAMEREI DEPUTAŢILOR ŞI SENATULUI REFERITOR LA AUDIERILE ÎN COMISII
- Fiecare candidat pentru funcţia de ministru, înscris în lista Guvernului, va fi audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru.
- În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat, pe care îl vor prezenta candidatului pentru funcţia de prim-ministru. Respectivele avize vor fi depuse la cele două birouri permanente care dispun difuzarea lor deputaţilor şi senatorilor.
- Dacă, în urma audierii, un candidat pentru funcţia de ministru a primit aviz nefavorabil, prim-ministrul desemnat poate prezenta o nouă propunere sau poate să menţină propunerea iniţială. Dacă prim-ministrul desemnat a nominalizat o altă persoană pentru funcţia de ministru, respectiva persoană va fi audiată conform alineatelor precedente, iar votul pentru acordarea încrederii Guvernului se va da după depunerea unui nou aviz.