Verificările, care sunt făcute de echipe mixte formate din specialiști ai ministerului și ai CNAS, vizează modul în care farmaciile își respectă obligațiile, a precizat Grigore.
"Reprezentanții Ministerului Sănătății și cei ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate demarează o amplă acțiune de verificare a obligațiilor legale pe care le au farmaciile aflate în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate. Timp de o lună de zile, echipe mixte de inspectori vor verifica modul în care se respectă eliberarea medicamentelor compensate și gratuite", se precizează într-un comunicat de presă remis, joi, AGERPRES.
Potrivit comunicatului MS, farmaciile au obligația legală de a se aproviziona în mod continuu cu medicamentele care sunt acordate în cadrul sistemului de asigurări de sănătate, cu sau fără contribuție personală, mai precis medicamentele compensate și gratuite.
"În condițiile în care un pacient solicită un medicament prescris de medic, iar farmacia nu are în stoc medicamentele compensate la prețuri mai mici sau egale cu prețul de referință, aceasta are obligația de a se aproviziona în termen de 24 de ore pentru bolile acute și 48 de ore pentru cele cronice. În niciun caz farmacia nu trebuie să propună pacientului un medicament mai scump pentru care trebuie să plătească coplată", a declarat, potrivit sursei citate, Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății.
În comunicat se mai arată că eliberarea unui medicament care necesită o plată mai mare din partea pacientului se poate realiza dacă medicul a indicat în prescripție denumirea comercială a medicamentului sau la solicitarea pacientului.
De asemenea, farmaciile au obligația legală de a informa și prezenta, la loc vizibil, drepturile pacienților.