Potrivit documentului publicat de Ministerul Finanțelor Publice, se modifică modul de calcul al taxei pe activele bancare, în sensul că va fi vorba de o taxă fixă de 0.4% pentru băncile cu o cotă de piaţă mai mare de 1% și de 0,2% pe an pentru cele cu o cota de piaţă inferioară.
Pentru creditele în lei, dobânda va fi compusă dintr-un indice de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare la o anumită perioadă (...) Indicele de referință se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor.”
Ministrul Finanțelor a modificat și reglementarea referitoare la obligativitatea băncilor de a operat modificări și în contractele de credit aflate în derulare. Astfel, potrivit noului text, băncile „pot reduce marja și/sau aplica un nivel mai redus al indicelui de referință, având dreptul ca, pe parcursul derulării contractului, să revină la valoarea marjei menționate în contract la data încheierii acestuia și/sau la nivelul indicelui de referință”.
De asemenea, Guvernul pare să dea înapoi și în fața administratorilor Pilonului II de pensii private, amânând până la 31 mai termenul până la care aceștia trebuie să își majoreze capitalul social. Administratorii au invocat inclusiv varianta de a se retrage din România.
De asemenea, ordonanţa scoate de sub taxare cu 2% asupra cifrei de afaceri a producptilor de energie pe bază de cărbune, cu toate că există un avertisment al Consiliului Concurenței că măsura poate fi interpretată drept un ajutor de stat mascat.
Textul integral al proiectului de ordonață poate fi consultat AICI.