„Încerc să înțeleg, dar nu reușesc. Mă uit la planurile cadru propuse și văd cum, la profilul real de "științe naturale", chiar științele naturale (fizică, chimia și biologia) au ajuns opționale.
În clasa a XI-a și a XII-a, elevii de la științe naturale au 8 ore de limbi străine și română, 7 ore de matematică și informatică și câte o oră obligatorie de tehnologie, istorie, religie etc... Printre opționale, se alocă 6 ore (în total) la alegerea elevului între matematică, informatică (ore în plus) și fizică, chimie și biologie. Adică elevii pot renunța atât la fizică, cât și la chimie sau biologie.
Să le explice cineva celor de la minister că nu poți să faci biologie fără chimie și chimie fără fizică. Îmi imaginez ce dificultăți va avea profesorul de biologie obligat să explice genetică unor elevi care nu au mers la chimie să afle despre molecule. Sau cât de greu îi va fi profesorului de chimie, obligat să explice orbitalii unor elevi care nu au învățat de atomi decât cu ani în urmă, și la modul general.
Și nu e numai asta. Dacă elevii de profilul de științe naturale nu sunt expuși activ științelor naturale, atunci de la cine să așteptăm asta? De la cine să ia pasiunea pentru ele, cine să aibă timp să le explice care este gândirea din spatele lor? Cum se poate ca la un liceu cu profil de științe naturale, elevii să primească o expunere minimală tocmai la științe naturale?
Uitându-ne pe programă, cred că oricare dintre noi ar fi găsit o variantă mai echilibrată. După gafele cu "România educată", cred că chiar ministerul mai mult complică lucrurile decât le rezolvă”, a criticat fizicianul Cristian Presură noul proiect al legilor educației, într-un mesaj postat pe Facebook.
Cunoscutul cercetător român se referă la noile planuri-cadru pentru liceu pregătite de Ministerul Educației. Planurile-cadru pentru liceu sunt neschimbate de 14 ani, chiar dacă legea educației actuală este în vigoare din februarie 2011 (legea 1/2011). În noua formă, noile planuri-cadru pentru liceu - profil real - la clasele a XI-a și a XII-a, fizica, chimia și biologia și geografia sunt scoase/eliminate din trunchiul comun și sunt adăugate la curriculum la decizia elevului din oferta școlii, adică la alegerea elevilor, scrie Edupedu.ro.
Potrivit unui document citat de publicația amintită, fizica, chimia, biologia și geografia nu ar mai apărea în trunchiul comun pentru elevii de la profilul real, la clasele a XI-a și a XII-a, se arată într-un draft al proiectului pentru modificarea planurilor-cadru pentru liceu, notat cu numărul 12 din 25 aprilie 2023. Modificarea îi vizează pe elevii de la specializările matematică-informatică și științe ale naturii. Cu excepția geografiei, disciplinele menționat sunt integrate în categoria „curriculum la decizia elevului din oferta școlii”. Documentul respectiv este încă în lucru și poate suferi modificări până la publicarea în Monitorul Oficial, precizează aceeași publicație.