CNCD a amendat Minsiterul Educației pentru că nu a asigurat programe școlare și manuale de limbă română speciale pentru elevii din clasele cu predare în limba maternă maghiară, pe tot parcursul învățământului preuniversitar.
Decizia a venit miercuri, după ce CNCD a analizat o sesizare mai veche cu privire la acest fapt.
„Lipsa manualelor școlare de limbă română speciale, lipsa noilor programe școlare speciale la limba română pentru elevii din clasele cu predare în limba maternă maghiară, pe tot parcursul învățământului preuniversitar încalcă dreptul constituțional al cetățenilor români aparținând minorității maghiare, elevi în clase cu predare în limba maternă maghiară: - de a învăța la un nivel competitiv limba română, limba oficială a statului, - de a avea acces la educație în condiții de egalitate, - de a avea acces la formare și piața muncii din România în condiții de egalitate, și dreptul la demnitate”, se arată într-un comunicat al CNCD.
Ministerul Educației nu a inițiat și implementat nicio politică publică pentru îmbunătățirea creșterii gradului de cunoaștere a limbii oficiale a statului de către elevii aflați în clasele cu predare în limba maternă maghiară, potrivit CNCD.
„Pasivitatea Ministerului Educației Naționale a condus la rezultate foarte slabe ale elevilor din clasele cu predare în limba maternă maghiară, la examenele la limba și literatura română de la evaluarea națională din clasa a VIII-a și de la examenul de bacalaureat”, arată CNCD.
În afară ce amendă, CNCD recomandă Ministerului Educației Naționale să întreprindă urgent toate măsurile necesare pentru a aplica prevederile Legii Educației Naționale nr. 1 din 2011, referitoare la predarea limbii și literaturii române pentru elevii din clasele cu predare în limba maternă maghiară, cu scopul de a asigura dreptul constituțional al acestora de a învăța limba română, limba oficială a statului.
În acest moment, Ministerul Educației funcționează fără un ministru la cârmă, pentru că interimatul lui Daniel Breaz s-a încheiat la 18 septembrie, după ce a înlocuit-o pe Ecaterina Adronescu, revocată din funcție la 2 august. Noua propunere pentru conducerea MEN, Carmen Gavrilă, nu a fost aprobată de șeful statului.
Hotărârea CNCD a fost adoptată cu unanimitate de voturi - 8 voturi.
Consiliul Judeţean Harghita a sesizat anul trecut, în iulie 2018, CNCD privind modalitatea în care învaţă limba română elevii maghiari. Consiliul Județean susține că elevii maghiari sunt discriminaţi, iar lipsa programelor şi manualelor speciale echivalează cu aplicarea unui tratament diferenţiat.