Potrivit acestora, oficialii români vor prezenta, în perioada următoare, rezultatul evaluării Pilonului II de pensii administrate privat.
"Ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public referitoare la 'intenţia Guvernului de a inversa reforma sistemului de pensii din 2008, care a introdus Pilonul II de pensii', Ministerul Finanţelor Publice face următoarele precizări: Raportul DG ECFIN (Direcţia Generală Afaceri Economice şi Financiare din cadrul Comisie europene, n.r.), în urma misiunii de evaluare de la începutul lunii aprilie, prezintă doar punctul de vedere al oficialilor europeni asupra discuţiilor de pe agendă. În acest sens, afirmaţia "Guvernul are în vedere o inversare a reformei sistemului de pensii din 2008, care a introdus Pilonul 2 de pensii" este o apreciere subiectivă", afirmă reprezentanţii de la Finanţe.
Senatorul PNL, Florin Câţu, a scris, vineri dimineaţă, pe propria pagină de Facebook, că, în perioada 10-11 aprilie, au fost discuţii cu reprezentanţii Comisiei Europene despre faptul că România ignoră creşterea alarmantă a deficitului structural. "Guvernul Romaniei a informat Comisia Europeană de planurile sale de suspendare a contribuţiei pentru Pilonul II de pensii şi că va face această contribuţie facultativă', a scris senatorul liberal.
Reprezentanţii Comisiei Europene au arătat, în Raportul privind recomandările specifice de ţară pentru 2018, publicat în data de 23 mai, că recenta reducere a contribuţiilor la Pilonul II de pensii (de la 5,1% la 3,75%, n.r.) diminuează, pe termen scurt, îngrijorările fiscale, însă ar putea avea implicaţii negative pentru dezvoltarea pieţelor de capital.