Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a anunţat vineri, 6 ianuarie, concurs de proiecte dedicate Zilei Culturii Naţionale (15 ianuarie). Termenul scurt, mai puţin de zece zile, pentru a alege proiectele şi a le implementa, a dus la revoltă civică şi flash-mob virtual. Mai multe detalii, aici.
În cursul zilei de luni 9 ianuarie, ministerul Culturii a postat un comunicat în care se precizează că "„Ziua Culturii Naţionale reprezintă un eveniment important, ce nu poate fi ignorat sau tratat cu indiferenţă". Senatorul Dan Lungu, membrul Comisiei Cultură-Media, consideră că se preferă improvizaţia: "favorizează proiectele simple, încropite".
O altă precizare a comunicatului ministerial este legată de absenţa de detalii din anunţul iniţial al concursului de idei. Ministerul declară că absenţa precizărilor a fost voită, pentru a stimula libertatea de creaţie. Metodologia concursului a apărut luni 9 ianuarie pentru deadline-ul de 11 ianuarie. Tot senatorul Dan Lungu arată că Metodologia cere lucruri imposibile în timpul scurt precizat:"Sesolicită de pildă „planul de comunicare şi PR" sau, în cazul achiziţiilor, „dovada selecţiei de oferte şi a atribuirii achiziţiei se face prin anexarea, în spatele documentelor justificative, a cererii de ofertă transmise la furnizori/prestatori (cu detalierea produselor/serviciilor solicitate), oferte primite de la furnizori/prestatori, tabelul comparativ al ofertelor sau proces verbal de selecţie/atribuire". Cum să faci toate astea în câteva zile ?"
Amânarea publicării metodologiei este o enigmă pentru senatorul Vlad Alexandrescu, membru al Comisiei Cultură-Media, care recunoaşte în totalitate actele oficiale elaborate pentru precedentul concurs Ziua Culturii Naţionale 2016. Deci, au trecut zile importante ca ministerul, practic, să dea copy-paste concursului organizat de fostul ministru al Culturii, potrivit Mediafax.