În Afganistan, soldații români de la Forțele Speciale sunt ochii vigilenţi care-şi ajută colegii în lupta cu inamicul. Invizibili, datorită misiunilor secrete pe care le realizează, şi ei sunt adesea în bătaia puştii. Pentru ca munca să le fie mai uşoară, cercetătorii de la Agenţia Militară le-au creat o uniformă specială, care nu ia foc, este impermeabilă şi foarte flexibilă. Înainte de a intra în dotarea Armatei, militarii o poartă, în premieră, la parada de Ziua Naţională.
Iulian a fost de patru ori în Afganistan şi se pregăteşte să plece din nou pe front. Acum, cu un echipament nou, care poate face diferenţa în momente grele.
O altă invenţie a cercetătorilor transformă misiunile aparent imposibile în unele de succes.
Costumul de camuflare in infrarosu îi ajută pe militarii din Afganistan sa nu poata fi detectati pe timp de noapte. Dacă şi-ar da jos această pelerină, insurgenţii i-ar vedea şi i-ar omorî.
În teatrele de operaţii, fiecare centimetru de pământ poate ascunde o capcană. Aşa că o dronă care poate supraveghea zonele sensibile este mai mult decât necesară. Avionul fără pilot ULTRA-20 este cel mai nou proiect, testat cu succes de cercetătorii militari. El poate fi folosit şi la antrenarea trupelor din apărarea antiaeriană.
Dacă statul ar folosi mai mult produsele româneşti şi nu ar alege să le cumpere de la străini, la preţuri mult mai mari, beneficiile financiare s-ar vedea, în primul rând, în industria de Apărare.
Tot cercetătorii români au reuşit să crească gradul de protecţie pentru TBT 8X8, un transportor blindat care ar fi trebuit să iasă pe piaţă în urmă cu mai bine de trei ani. Din motive financiare însă, acest lucru a fost amânat. Acum, guvernanţii i-au invitat pe germanii de la Rheinmetall să investească în România, începând de anul viitor.
3.00 este un mediu de securitate deteriorat, nu cred ca trebuie să-l mai evidenţiem. MUSCA 00.38 deocamdata avem in vedere dotarea cu aceste TBT uri 8X8, nu sunt excluse si alte dezvoltari, noi avem formulate cerinte si este prins ca program si dotarea cu vehicule blindate si neblindate, 4X4 de pilda.
Tot în România, la Galaţi, compania olandeză Damen va realiza patru corvete, pentru 1,6 miliarde de euro. Prima corvetă va fi gata în următorii 2 ani, iar producţia finală se va încheia în şapte ani. Şefii din Apărare şi cei din Ministerul Economiei vor, ca pe viitor, să încheie contracte şi cu unul dintre marii producători de elicoptere de asalt.
reporter: Andreea Dăscălescu
operator: Călin Buda, Mihai Angiu, Cristi Stancu, Alex Creţulescu
montaj: Sorin Niculae