"Ca să nu fiu secretos vă spun care e părerea mea despre această inflamare a opiniei publice. Atât sindicatele, cât și patronatele, care erau în regulă cu trecerea contribuțiilor s-au inflamat în ultimele zile. Asta se întâmplă pentru că în Ordonanța de azi sunt și măsuri ferme privind externalizarea profiturilor, nu mai permitem transferul banilor în afara țării. Transpunem o directivă europeana precum și alte măsuri ca să nu mai fie deductibil tot profitul. S-au inflamat niște multinaționale legat de acest aspect, dar au înțeles că nu e cazul, că rezultatul va fi același", a declarat Mihai Tudose la începutul ședinței de Guvern.
Legat de protestele de la Dacia Renault, premierul a spus că a "apreciat între ghilimele" acest protest pentru autostradă al unei companii care își transferă profiturile în afara țării. "Nu mai merge așa", a spus premierul.
Ședința de guvern programată inițial pentru ora 15 a fost devansată la ora 13.00. Pe ordinea de zi se află transferul contribuțiilor, reducerea impozitului de la 16 la 10% dar și reducerea cotei de contribuție către Pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,75%. Nu apare însă proiectul de hotărâre privind majorarea salariului minim brut.
Toate patronatele, o parte din sindicate şi chiar preşedintele României au criticat vehement măsurile propuse de Executiv.
Printre cele mai controversate măsuri se află transferul contribuțiilor de la angajator la angajat și taxa de solidaritate de 2,25% plătită de angajator din fondul de salarii.
Dintre toate, transferul contribuţiilor pentru fondurile de sănătate și de pensii de la angajator la angajat, măsură apărată insistent de premierul Mihai Tudose, ridică semne de întrebare asupra unei garanţii că salariul net nu va scădea din ianuarie.
Potrivit noii legi a fiscalităţii, firmelor le va reveni sarcina să plătească o taxă de solidaritate de puțin peste 2% pentru fiecare salariu plătit. De la 1 ianuarie, va fi introdus un impozit suplimentar pentru o parte dintre companii – cel pe cifra de afaceri. Președintele Klaus Iohannis a cerut Executivului și liderilor coaliției de guvernământ să renunțe la controversata decizie, care a stârnit confuzie și critici atât din partea marilor sindicate, cât și a asociațiilor patronale. Dar nu s-a întâmplat nimic.