E seara târziu. Îți parchezi mașina în parcarea supermarketului, o încui și mergi la cumpărături. Când te întorci, vezi că cineva a înfășurat o cămașă în jurul uneia dintre ștergătoarele tale de parbriz. Nu te opri pentru a scoate piesa de îmbrăcăminte de pe parbriz dacă ți se întâmplă cu adevărat acest lucru. În schimb, urcă în mașină cât mai repede posibil și pleacă. Găsește un loc bine luminat, de preferință cu alți oameni în jur și abia apoi oprește-te.
Este un truc relativ nou folosit pentru a distrage atenția șoferilor singuri: cămașa sau altă bucată de pânză mare te face să te oprești și să o scoți. În timp ce faci asta, ei se pot strecura pe lângă tine și cine știe ce se întâmplă atunci? Dacă ai cu tine și sacoșe de cumpărături, cel mai bine este să nu-ți deschizi nici portbagajul, pentru că te face și vulnerabil și te împiedică să acționezi rapid.
De ce să nu faci poze străinilor?
Când un străin îți cere să le faci o poză și îți dă un telefon, nu te grăbi s-o faci. Privește-l mai întâi. Dacă arată suspect sau neprietenos, este mai bine să refuzi politicos. Aceasta ar putea fi o fraudă. Îți dă telefonul, pornești camera și vezi că s-a stricat - imaginea din fotografie este deteriorată. Îi dai străinului telefonul înapoi, iar ei te acuză că ai stricat telefonul, apoi îți cere bani. Într-o astfel de situație, este mai bine să nu intri în panică și să nu fii provocat. Pleacă de acolo, cu calm. Dacă se comportă prea agresiv, atunci sună la poliție.
Trucul pliantelor publicitare
Hoții pot pune un fluturaș publicitar, un ziar sau un autocolant pe ușa casei sau apartamentului tău. Poți găsi o bucată de hârtie sau o bandă subțire dintr-o sticlă de plastic în prag. Dacă nu scoți unul dintre aceste obiecte o perioadă lungă de timp, atunci hoții înțeleg că nu ești acasă. Astfel, hoții marchează clădirile și apartamentele în care se ajunge ușor.
La urma urmei, a intra într-un apartament gol este mult mai sigur. Deci, de îndată ce vezi un obiect străin, scapă imediat de el. Dacă un fluturaș sau un semn de carte atârnă pe ușă pentru una sau două zile, îi spune hoțului că nu e nimeni acasă. Pe lângă fluturași, pot exista etichete ciudate pe ușa casei sau a apartamentului – numere, cruci sau alte simboluri. Așa marchează hoții casele în care sunt pe cale să pătrundă. Dacă vezi un astfel de semn, este mai bine să suni la poliție.