Justiția română continuă să ia măsuri severă împotriva infractorilor care folosesc metode ilegale pentru a jefui și intimida oamenii vulnerabili. În ultima perioadă, acest tip de infracțiuni a devenit tot mai frecvent în România, îngrijorând autoritățile și comunitatea în general. Un astfel de caz care a ajuns în atenția publicului este cel al patru bărbați de etnie romă din Câmpa Turzii, care au fost condamnați la închisoare cu suspendare după ce au tâlhărit proprietarul unei locuințe din Alba folosindu-se de metoda „jgheabul”. Această metodă este cunoscută pentru faptul că pune victima în situația de a fi amenințată și jefuită de către mai mulți indivizi, ceea ce face ca acest tip de infracțiune să fie foarte periculos și traumatizant pentru victime.
După investigații amănunțite, s-a constatat că în luna septembrie a acestui an, patru bărbați cu vârste cuprinse între 21 și 28 de ani au abordat un bărbat în vârstă de 67 de ani din comuna Galda de Jos sub pretextul că îi vor repara jgheaburile casei sale cu suma de 300 de lei. Însă, după ce lucrarea a fost finalizată, infractorii au cerut 7.500 de lei pentru o presupusă reparație suplimentară.
Unul dintre cei patru l-a luat de mână pe proprietarul locuinței şi l-a strâns în scopul intimidării, iar un altul l-a luat de cealaltă mână şi l-a amenințat că dacă nu îi achită suma de 7.500 lei îi va scoate dinții cu patentul. În final, victima a cedat amenințărilor și le-a dat suma de bani cerută.
„Inculpaţii se deplasează pe teritoriul ţării şi abordează proprietari de locuințe vulnerabili, cărora le propun să le înlocuiască jgheaburile acoperişului pentru un preţ derizoriu, de câteva sute de lei. În cazul în care persoanele vătămate acceptă, inculpații se apucă imediat să demonteze jgheaburile, iar apoi solicită persoanelor vătămate pentru lucrările efectuate o sumă mult mai mare, de câteva mii de lei (6.000 - 8.000 lei), spunându-le că suma comunicată iniţial era pentru un metru liniar de jgheab. Când persoanele vătămate le comunică faptul că nu sunt de acord să plătească suma majorată, devin agresivi, le ameninţă cu acte de violenţă, sau chiar devin violenţi fizic”, susțin procurorii din Alba Iulia.
Pe de altă parte, decizia instanței este surprinzătoare. Deși faptele comise de inculpați au fost considerate de instanță ca fiind de grad ridicat de pericol social, în contextul modului lor de acțiune și a altor dosare penale în care sunt implicați pentru fapte similare, aceștia au primit doar pedepse cu suspendare.
„Aplicarea unei pedepse cu închisoarea cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei reprezintă un avertisment necesar şi totodată suficient de puternic pentru îndreptarea comportamentului social al inculpaţilor, aceştia putând fi reintegraţi social şi fără izolare în regim de detenţie, această modalitate de executare fiind justificată în raport de datele concrete ale cauzei”, se mai precizează în hotărârea Judecătoriei Alba Iulia.
Astfel, Gabor Ludovic și Otvos Ioan au primit doi ani de închisoare, iar Gabor Gabor şi Gabor Csaba au fost condamnați la un an și nouă luni, toate pedepsele fiind suspendate pe un termen de trei ani.
Cei patru bărbați au fost obligați, de asemenea, să efectueze 60 de zile de muncă în folosul comunității.
Hotărârea recentă a Judecătoriei Alba Iulia a rămas definitivă, nefiind contestată nici de către procuror.