Mesajul cititorului precizează că, în urmă cu mai mulți ani, fratele său a suferit arsuri grave și a ajuns într-un spital din București.
"Acum vreo 8 ani, fratele meu a fost victima unui incendiu generat de arc electric. A fost adus de urgenta la Bucuresti cu un elicopter, a fost internat, indus in coma si ventilat, diagnosticat cu arsuri pe mai mult de 50 la suta din suprafata corpului. Medicii mi-au comunicat in cca 2 ore ca "nu va avea dureri"; nu am inteles la inceput, apoi am realizat că ii declaraseră deja decesul...", scrie cititorul.
"Dupa faza de revolta si enervare, am inceput sa intreb, am primit 2 categorii de raspunsuri: că medicii au dreptate partial, orice ars in asemena proportie decedeaza in Romania; dar că situatia e diferita net daca se apeleaza urgent, in primele 48 de ore, la proceduri in cateva spitale din Europa, existand sanse de supravietuire; o alta categorie dintre medicii romani imi spuneau ca va muri in timpul zborului (inhalase mult, era ars puternic si pe interior), si ca nu merita sa cheltuiesc banii; medicii austrieci cu care intrasem in legatura mi-au zis ca paramedicii de pe avionul special sunt foarte capabili de resuscitare, dar desigur nu garanteaza", a continuat povestea.
"Fratele meu a decolat, inconstient, impachetat total, cu 3 paramedici nemti; in timpul zborului l-au resuscitat de 2 ori; au ajuns la spital (...) Scurtez: a stat acolo 2 luni, din care 3 saptamani inconstient, a fost salvat si recuperat; a mai stat in România inca 3 luni, a continuat tratamente superficiale inca vreo 3 ani, a redevenit apoi un om normal; s-a pensionat anticipat iar acum are viata la fel ca noi, munceste in gradina, face sport, mananca orice, bea un spriț..", încheie cititorul.
Avertismentul unui director de spital
Povestea cititorului este una particulară, dar situația este confirmată de mesajul unui director de spital care a ținut să își păstreze anonimatul.
"Vom avea mai multi morti decat cei estimati dintr-un motiv bine determinat:
In spitalele romanesti Nu exista protocol EFICIENT pentru salvarea arsilor majori, lucru stiut de catre toti directorii de spitale.
Guvernul trebuia sambata sa ceara urgent paturi la 3-4 spitale din Austria , Elvetia, Israel, turcia, plus sa asigure financiar pod aerian cu asistenta pentru resuscitare in zbor. Asta cu "doliu national" e zero barat
Medicii romani au fost solidari, dar Nu e suficient !!! Din pacate au trecut deja 48 de ore, e prea tarziu pentru arșii majori", precizează mesajul citit de Rare; Bogdan în emisiunea Jocuri de Putere.
Scenariu sumbru pentru răniți
Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat duminică, la Guvern, că este posibil să mai fie înregistrate încă aproximativ 20 de decese în "următoarea perioadă" în rândul celor răniților în urma incendiului izbucnit vineri seară în Club Colectiv.
"Riscăm să mai avem încă decese, și chiar un număr semnificativ din cei internați, având în vedere că un număr este încă critic. Sunt 90 în stare gravă și critică. Sunt unii foarte grav și unii grav. Asta nu înseamnă că ne așteptăm să avem, Doamne ferește, 90 de decese. Din aceste cazuri, statistic vorbind, un procent poate să fie cu riscul de a sucomba în timpul tratamentului", a afirmat secretarul de stat. Întrebat dacă procentul celor care ar putea să moară se apropie de 50% , Raed Arafat a răspuns că e posibilă o dublare a numărului actual al deceselor.
"Cel puțin din ce s-a vorbit în cadrul discuției este posibil încă să se dubleze numărul actual al deceselor, adică să mai avem încă vreo 20 de decese în următoarea perioadă, este posibil, dar aceasta este o cifră care este foarte orientativă, asta nu înseamnă că așa va fi", a mai spus el