Zelenski, amenințător către Putin: „Ce a început în Crimeea se termină în Crimeea!”
Președintele Volodimir Zelenski a promis ferm că Ucraina va recâștiga puterea în Crimeea. Liderul de la Kiev a declarat, marți, că este decis să reimpună guvernarea ucraineană în peninsula anexată ilegal de Vladimir Putin la Rusia în urmă cu 8 ani.
„Pentru a depăși teroarea, pentru a reda înapoi predictibilitatea și securitatea regiunii noastre, Europei și lumii întregi, trebuie să câștigăm, să câștigăm lupta împotriva agresiunii ruse. Și, prin urmare, trebuie să eliberăm Crimeea de ocupația rusă. A început în Crimeea și se va încheia în Crimeea, iar aceasta va fi o reîmprospătare efectivă a ordinii juridice internaționale”, a declarat Zelenski la summitul internațional online Platforma Crimeei, a doua ediție.
Președintele Zelenski a subliniat că, pentru ucraineni, Crimeea este „nu doar un teritoriu” sau chiar o „figură în jocul geopolitic”, ci „pentru Ucraina, Crimeea este o parte a poporului nostru, a societății noastre, o comunitate de oameni cărora le garantăm libertatea”.
Președintele Zelenski a mai spus că Crimeea a devenit „o platformă militară pentru agresiune și răspândirea durerii”, referindu-se la cele 750 de rachete de croazieră lansate din Crimeea de către Rusia, de când a început invazia la scară largă a țării sale pe 24 februarie.
La a doua ediție a summitului internațional Platforma Crimeei participă lideri europeni, în frunte cu președintele Comisiei Europene - Ursula von der Leyen, premierii Franței - Emmanuel Macron și Marii Britanii - Boris Johnson, dar și de peste Ocean, ca premierul Canadei - Justin Trudeau, ca și premierul României - Nicolae Ciucă.
„Platforma Crimeea” a fost lansată anul trecut, în 22 august 2021, pentru a marca cei 30 de ani de independență ai Ucrainei. Platforma Crimeea este un mecanism internaţional de consultare şi comunicare iniţiat de Kiev, al cărui scop pe termen lung este obţinerea eliberării peninsulei de sub ocupaţia Rusiei şi revenirea sa la Ucraina. Harta Europei a fost schimbată forțat, temporar, la 18 martie 2014 de Vladimir Putin, care a invadat, neoprit de nimeni, peninsula Crimeea și a anexat-o ulterior la Federația Rusă.
Parlamentul Ucrainei a adoptat Declarația de independență pe 24 august 1991, la trei zile după tentativa de puci de la Moscova. Referendumul pentru independența Ucrainei de la 1 decembrie 1991 s-a bucurat de un vot copleșitor din partea celor aproape 32 de milioane de ucraineni (prezență la vot - peste 84%): 28,8 de milioane de ucraineni , adică 90,32%, au votat „Da”, pentru independența Ucrainei. Astfel că, de la 1 decembrie 1991, Ucraina devenea independentă, iar Uniunea Sovietică - URSS nu a mai existat din 26 decembrie același an, după ce a recunoscut independența celor 15 republici sovietice.