FSB şi ministerul de interne au reţinut în total 106 "partizani din grupul MKU (...) pentru a împiedica organizarea de acte teroriste şi masacre\"\", arată un comunicat al serviciul continuator al KGB din Uniunea Sovietică.
Conform documentului, MKU (acronim de la numele care înseamnă Maniacii - Cultul Crimei) a fost creat de cetăţeanul ucrainean Egor Krasnov, născut în 2000, şi acţionează "sub egida serviciilor secrete ucrainene".
Kievul a negat orice implicare.
Arestările au avut loc în 37 de regiuni din Rusia. Au fost reţinuţi în special trei "administratori ai reţelelor sociale ale grupului care făceau apel la acte de violenţă" şi doi membri suspectaţi de "pregătirea unor atacuri împotriva unor instituţii de învăţământ", arată FSB.
Forţele de securitate ruse au confiscat în timpul arestărilor arme de vânătoare şi arme albe ale altor "extremişti apropiaţi de grupul MKU" în regiunea Penza de pe Volga şi în republica Komi din nordul Federaţiei Ruse.
Alţi membri ai MKU fuseseră arestaţi de FSB în februarie.
La solicitarea AFP, serviciul ucrainean de securitate SBU a afirmat că acuzaţiile Rusiei reprezintă o "campanie de media" pentru discreditarea Kievului.
Relaţiile ruso-ucrainene sunt în acest moment la cel mai scăzut nivel, menţionează agenţia. Ucraina acuză Rusia de concentrarea de trupe la frontieră, în vederea unui atac.
O sursă din forţele de ordine ucrainene a confirmat pentru AFP că grupul MKU, fondat de neonazistul ucrainean Krasnov, ca grupul exista, dar "nu mai este activ în Ucraina".
MKU şi-a suspendat activităţile după condamnarea liderului său în Ucraina, în februarie, dar a început recent să recruteze membri noi prin reţelele sociale, a afirmat sursa respectivă, sub rezerva anonimatului.
Krasnov este vizat în prezent şi de o anchetă în Ucraina pentru mai multe atacuri armate şi pentru o tentativă de omor cu caracter rasist.