Emilian Imbri: „Faptul că nu ne surprinde evoluția pandemică, este din cauză că că noi știam că se va întâmpla, chiar dacă nu la modul acesta. Știam că o să crească numărul de infectări. (…) Probabil că ne vom opri, dar nu imediat. Toată echipa medicală este obosită, nu doar medicii. Se lucrează nu în salturi, ci în mod constant. (…) Nu poți porni cu ideea că vei ajunge la 10.000-15.000 de cazuri pe zi și să fugi oriunde poți. (…) N-am crezut că vom ajunge în faza asta. (…) Cazurile au crescut pentru că au crescut și numărul de testări. Unii au circulat cu virusul fără să știe că îl au. (…) Transmiterea nu poate fi oprită imediat, pentru că sunt oameni care circulă și sunt infectați.”
Medicul a vorbit și despre situația la ATI din spitalul pe care îl conduce.
Emilian Imbri: „Constantăm că au început să vină la spital mai ales persoane cu simptomatologie severă. Nu am avut niciodată paturi libere la terapie intensivă la Babeș. (…) Nu mai avem paturi nici pentru bolnavii care vin cu simptomatologia pe care ar trebui să o internăm. (…) Unii vin speriați și nu poți să-i acuzi. (…) Peste 5.000 de oameni au plecat sănătoși acasă de la Babeș. (…) Sunt paturi ATI care nu erau folosite pentru bolnavii COVID. Și în Spitalul Babeș încercăm să construim noi paturi depntru Terapie Intensivă COVID. (...) Avem 9 paturi la ATI, vrem să mai facem alte 15 locuri suplimentare la ATI. (...) Important e să ne oprim în a ne îmbolnăvi. (...) Doar o mică parte din populație nu respectă regulile impuse de autorități. Nu mai sunt de vină doar oamenii. (...) Ei nu mai stau la terase.”
Epidemiologul consideră că un vaccin anti-SARS-COV-2 nu poate apărea pe piață în viteză și că acesta ar putea ajunge în România în cursul anului următor.
Emilian Imbri: „Eu am toată încrederea că orice apare pe piață este testat. (…) Și nu este o băutură energizantă. Vaccinul anti-COVID nu ar putea să apară în viteză pe piață. (…) Acest vaccin va veni și la noi în jur de 2021. (…) Toți pacienții care veneau la Babeș cu n cause merg acum la spitalele care nu sunt support COVID, chiar dacă nu sunt spitale de boli infecțioase. (…) Nu toate spitalele au această secțiune de triaj, unde se testează și să ajungă apoi la specialist. Procesul e îngreunat, dar astfel spitalul ar deveni focar.”