Un studiu efectuat de cercetători de la Universitatea din Tucson - Arizona, la care face referire publicaţia britanică The Independent, arată modul în care un virus migrează de pe o singură clanţă sau buton de lift, lucruri comune într-un spital, în toată clădirea, în saloane, săli de conferinţe sau birouri.
Contaminarea iniţială, cu un surogat de virus, care nu prezenta pericol, însă putea fi pus uşor în evidenţă, a fost făcută la începutul unei zile de lucru. Apoi, pe parcursul zilei, au fost testate întrerupătoarele sistemului de iluminat, paturile, mesele, dulăpioarele, mânerele vaselor, robinetele de la chiuvetă, telefoanele şi echipamente de calcul, pentru a găsi unde ar fi putut ajunge acel virus.
În două ore, maxim patru ore, acel virus a ajuns în multe locuri. Echipa de cercetători, condusă de microbiologul Charles Gerba, a efectuat verificări peste tot, constatând că, în scurt timp, contaminarea a atins nu mai puţin de 60% din imobil. Acest lucru s-ar putea întâmplă nu numai în spitale, ci şi în hoteluri sau alte locuri cu aglomerări de persoane.
Sursa: sanatate.bzi.ro