"Sunt doua paliere clar conturate care necesitã ajustare în acest moment: COMUNICAREA PUBLICÃ si IMPLICAREA DIRECTÃ A MEDICILOR DE FAMILIE.
CAMPANIA de COMUNICARE PUBLICÃ și EDUCAȚIE DESPRE VACCIN ȘI VACCINARE antiCOVID 19 trebuie:
- sã foloseascã efectiv cât mai multe resurse disponibile și sã fie diversificatã;
- sã explice pe înțelesul fiecãrui cetãțean importanța vaccinãrii RAPIDE și MASIVE a populației;
- sã adapteze mesajele la nevoile identificate de corpul medical și la solicitãrile pacienților noștri. Aceste nevoi se contureazã clar prin simpla urmãrire a listelor de așteptare din platforma ROVACCINARE, liste care indicã evident și clar tipurile de vaccinuri acceptate în prezent;
- sã promoveze încrederea în toate vaccinurile pe care statul le pune la dispoziție pentru imunizare, fãrã a încerca impunerea unui anumit vaccin. O astfel de impunere va determina o reacție de respingere în masã, greu de remediat în timp.
VACCINAREA ÎN CABINETELE MEDICILOR DE FAMILIE - necesitã ajustarea suportului legislativ pentru a asigura flexibilitate:
- reprezentanții legali sunt cei capabili sã decidã cum se va desfãșura optim procesul de vaccinare în cabinet, în funcție de organizarea existentã, pentru a nu perturba activitatea curentã și a evita pierderea inutilã a dozelor de vaccin;
- distribuția vaccinului la cabinet;
- asigurarea logisticii necesare;
- simplificarea sistemului de contractare, programare și raportare;
- stabilirea unui tarif echitabil, calculat transparent.
Reafirmãm disponibilitatea medicilor de familie pentru implicare directã în procesul de vaccinare, se mai spune în comunicat.