Deşi afecţiunile venelor nu pun viaţa în pericol, nu trebuie neglijate. Fiecare celulă din organismul uman conţine apă. Iar în spaţiul dintre celule se găseşte tot lichidul vital, scrie foodstory.ro.
"În momentul în care apare deshidratarea, adică fie aportul de apă nu este suficient, fie se pierd lichide pe diverse cai - vărsături, diaree, creşterea respiraţiei în sens invers spre exemplu prin transpiraţie - apare acest dezechibru", a explicat dr Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog.
Dezechilibrul se traduce iniţial prin scăderea tensiunii. Dar deshidratarea poate deveni cronică, dacă nu aveţi aport suficient de apă în fiecare zi. Este mecanismul prin care organismul se îmbolnăveşte cel mai uşor.
"Lucrăm la limita între supravieţuire şi boală şi dacă acest lucru nu se remediază în primul rând creierul este cel care suferă foarte mult", a dezvăluit medicul endocrinolog.
Firesc, şi un alt lichid vital din organism are de suferit. Este vorba despre sânge. "În mod normal, sîngele este un fluid, trebuie să existe un echilibru între starea lui fluidă şi tendinţa de a se coagula, de a tromboză. Există o situaţie ameninţătoare de viaţă care, paradoxal, se poate instala pe o venă perfect sănătoasă - vorbim despre tomboza venoasă profundă", a spus dr Sorin Baila, şeful Secţiei Chirurgie Vasculară.
Deshidratarea extremă poate să va pună viaţă în pericol. În tromboză venoasă profundă se formează un cheag de sânge care migrează spre plămâni. În interiorul plămînilor, evenimentele care se succed au un final dramatic în multe cazuri."Am văzut foarte multe tromboze venoase profunde la indivizi perfect sănătoşi, unii chiar sportivi, dar care au traversat o perioada mai puţin fastă - au stat imobilizaţi la volan ore întregi, deshidratati, stresaţi", a adăugat doctorul Baila.