Medicamente esențiale lipsesc atât din farmacii, cât și din spitale, iar producătorii trag un semnal de alarmă: zeci de tipuri de tratamente vor continua să dispară de pe piață. Lipsesc până și vaccinurile pentru copii care se administrează în primii ani de viață. Problema este însă la medicamentele generice, costurile de producție fiind prea mari, iar prețurile cu care pleacă din farmacii prea mici.
„Medicamentele generice au prețuri mai mici decât cele originale. Medicamentele generice tratează 70% din pacienții din România, reprezintă coloana vertebrală a acestui sistem de sănătate, dacă ele dispar, practic sistemul de sănătate nu va reuși să se mențină, nu va fi sustenabil”, a precizat Simona Cocoș, președintele Asociației Producătorilor de Medicamente, în exclusivitate la emisiunea ”România Suverană”.
Medicamentele generice sunt lansate după ce expiră patentul medicamentului original. În primii patru ani, prețul acestora scade cu până la 76% pentru că ajung să fie produse în masă de tot mai multe fabrici și nu doar de câțiva producători. Din cauza pandemiei și a războiului din Ucraina s-a ajuns la situația critică de astăzi.
„Avem creșteri de materii prime de la 15% până la 300%. Producătorii efectiv nu mai fac față”, a mai explicat președintele Asociației Producătorilor de Medicamente, la Realitatea PLUS.
Potrivit surselor Realitatea PLUS, guvernanții iau în calcul să ridice prețurile medicamentelor, însă până când vor fi reglementate, farmaciile riscă să rămână goale.