„În terapie, odată ce ajungi, ești intubat. Iar prognosticul de supraviețuire e de 6-8%. În preterapie intensivă, prognosticul este mult mai bun. Acești pacienți regretă nespus și dau vina pe știrile false și pe acei influenceri pe care ei i-au ascultat. Vaccinul trebuie să fie un act de normalitate. Vaccinurile de tip ARN mesager au trecut testul timpului. Vaccinarea este un act normal.
Nu știu de ce a fost o asemenea agresiune la adresa vaccinului Covid. Riscăm să ducem într-un mediu deșuet și vaccinările copilăriei, producem efecte în lanț. Din aproximativ 50 de decese, doar 4 vaccinați. Iar acei vaccinați erau cu neoplazii, cu limfoame. Dr. Dumitra a spus un lucru clar: putem să fim vaccinați și putem dezvolta o formă ușoară de boală. Trebuie să ne gândim că la tulpina Delta cel mai potent vaccin care este pe piață are o eficiență de 80-84%. Cu cât noi tulpini vor apărea, cu atât eficiența vaccinurilor va scădea.
Am avut N persoane care au făcut recăderi sau reinfecții. Întotdeauna reinfecția după SARS COV 2 este mult mai gravă. Pe de altă parte, faptul că am trecut prin boală și suntem nevaccinați, nu ne garantează o imunitate pe termen lung. Faptul că ai avut o formă ușoară și ai încredere în tine că ești tânăr și că ești imunocompetent este o falsă iluzie.
Este mult mai ușor să previi prin vaccin, decât să o tratezi. În acest moment, tratamentele existente împotriva Covid nu sunt tratamente curative, nu vindecă boala 100%. Unii pacienți reacționează și se vindecă, alții nu, iar boala continuă și urmează decesul. Medicina face pași uluitori în ultimii ani. Nu trebuie să ne fie teamă de vaccinuri. Aceste vaccinuri au efecte adverse mult mai reduse decât tratamentele din spital.
Un număr de anticorpi nu îți garantează că nu faci boala. Trebuie să faci anticorpii neutralizanți. Titrul de anticorpi nu oferă certitudinea că nu faci boala. Trebuie să avem o reticență. Nu există un punct de unde începi să știi că ești protejat, nu este o regulă generală”, a precizat medicul Cristian Oancea, potrivit hotnews.ro.
În ceea ce privește reacțiile adverse ale dozei trei de vaccin anti-Covid-19, medicul afirmă că trebuie să ne așteptăm la reacțiile adverse uzuale.
„Nu o să ai niciodată un vaccin ideal. Să îl dai la 7 miliarde de oameni și să nu ai nicio reacție adversă. Trebuie să ne așteptăm la reacțiile adverse uzuale. Dacă ai avut reacții adverse la doza 2, nu înseamnă că vei face și la doza 3. Dacă nu ai avut la primele doze, e posibil să faci la doza 3. Reacțiile adverse: fatigabilitate, dureri musculare, subfebrilitate. Riscul de cardiomiopatie este redus cu 30 de ori mai puțin versus persoanele nevaccinate care dezvoltă boala.
Dacă comparăm reacțiile vaccinului cu reacțiile tratamentelor Covid și ale bolii, reacțiile pe care le dă vaccinul sunt mult mai reduse raportate la nivelul populației. La cât de răspândită este această infecție, gândiți-vă că, mai devreme sau mai târziu, toți ne vom ciocni de ea. Iar vaccinarea ne va ajuta să nu facem boala sau să facem o formă mai ușoara a bolii”, a mai declarat medicul.