„Nu putem să luăm în calcul o cifră. Ar trebui să vedem un trend care să se mențină o perioadă de câteva zile pentru a putea concluziona că ne aflăm în faza descendentă a numărului de îmbolnăviri. De asemenea, ne așteptam ca după jumătatea lunii februarie să scadă numărul de cazuri și sperăm ca acest val 5 să se încheie undeva la sfârșit de februarie, început de martie și să intrăm într-o oarecare normalitate după această perioadă de timp”, a declarat Radu Țincu, miercuri, la un post TV.
Medicul atrage atenția asupra numărului în creștere a deceselor din cauza COVID. Miercuri au fost raportate, pentru a doua zi consecutivă, peste 160 de decese. Potrivit bilanțului coronavirus anunțat pe 9 februarie, în ultimele 24 de ore au murit 169 de persoane infectate COVID-19 și au fost înregistrate 27.346 cazuri de persoane pozitive cu SARS-CoV-2. Marți, a fost înregistrat primul record negativ din valul 5 la decese - au murit 184 de persoane infectate, în timp ce numărul infectărilor zilnice a fost 36.269, mai mare cu 10 mii față de cel de miercuri.
„Vedem că dincolo de scăderea numărului de cazuri există un număr mai mare de decese, ceea ce arată că varianta Omicron este mai blândă decât Delta, dar nu e cu adevărat blândă. Există și persoane care pot fi destabilizate prin bolile cronice de care suferă dacă se îmbolnăvesc de Omicron”, a mai declarat medicul.
Despre secvențierile cerute de ministrul Sănătății la pacienții din ATI pentru a vedea ce variantă a provocat boala, dintre Delta și Omicron, medicul Radu Țincu susține că mai este nevoie și de alte date, pe lângă natura tulpinii care a generat infectarea. Acesta amintește și de rata scăzută de vaccinare în rândul celor care ajung la deces după infectare.
„Trebuie să ne uităm nu numai la particula virală, ci și la statusul vaccinal al celor din ATI și să comparăm și date care țin seama de vârstă și de anumite patologii cronice pentru a concluziona cum este diferită varianta Omicron de varianta Delta. (...) Ne așteptăm să fie mai puține cazuri grave, pentru că varianta Omicron este dominantă. Pentru a avea această imagine asupra riscului imbolnăvirii cu Omicron, trebuie să avem aceste date, dacă toți pacienții de la ATI au sau nu varianta Omicron și date despre statusul lor vaccinal. Pentru că, din primele date pe care le avem, in continuare proporția celor care ajung in Terapie Intensivă se regăsește în rândul pacienților nevaccinați, cu vârsta de peste 60 de ani și cu anumite patologii cronice”, a explicat Radu Țincu.