Viceprimarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, a propus în cadrul şedinţei Consiliului Local de miercuri, alocarea sumei de 167.000 de lei pentru realizarea unui studiu, oportunitate care are drept scop găsirea unor soluţii de restaurare a Cazinoului, proiect adoptat de consilieri.
Făgădău a explicat că reabilitarea pe fonduri europene a Cazinoului nu mai este de actualitate deoarece lucrările ar trebui încheiate până la jumătatea anului viitor, lucru care nu este posibil, iar în acest caz municipalitatea ar fi trebuit să restituie fondurile europene.
"Studiul legat de identificarea unei soluţii în ceea ce priveşte Cazinoul este necesar pentru că după cum ştiţi municipalitatea a explorat toate posibilităţile care ar duce la restaurarea şi punerea în funcţiune a clădirii Cazinoului. Din păcate, proiectul cu finanţare europeană ne-a dus la următoarea stare de fapt: dacă astăzi continuăm cu proiectul european nu vom fi gata cu el pentru că, să fim realişti, este practic imposibil să terminăm restaurarea Cazinoului până la jumătatea anului 2015 şi atunci toţi banii pe care i-am luat ar trebui să-i dăm înapoi. Situaţia juridică a activităţii care să se presteze în clădirea Cazinoului, identificarea unei soluţii oportune toate acestea depăşesc capacitatea executivului sau ale studiilor pe care le avem elaborate până acum. Ca să nu mai fie o alegere personală propun să facem un studiu serios pentru identificarea unei soluţii. Voi trimite invitaţii către companii de consultanţă internaţională pentru că despre Cazinou lumea a vorbit ca un subiect politic şi nimeni nu a venit cu o soluţie reală", a explicat viceprimarul Făgădău în cadrul şedinţei Consiliului Local.
El a precizat că nu exclude ca acest monument să fie reabilitate tot cu fonduri europene, dar în exerciţiul financiar 2014-2020, precizând că o decizie în acest sens va fi luată după ce studiul va stabili care tip de activitate va fi profitabil.
“Putem accesa fonduri europene în exerciţiul financiar 2014-2020 dacă va fi vreo Axă sau ne putem adresa pieţei libere pentru asociere, închiriere, dar mai întâi să vedem ce tip de activitate va fi profitabilă", a spus viceprimarul Constanţei.
El a menţionat că acest studiu urmează să fie dezbătut apoi în cadrul unei şedinţe a Consiliului Local.
Primarul Radu Mazăre a spus la finalul Consiliului Local, că a cerut unei case de avocatură să-i spună care este soluţia legală în privinţa Cazinoului şi a modului în care poate fi implicat vreun "privat" în reabilitarea acestuia, dar nu a primit un răspuns şi atunci a ales realizarea acestui studiu.
"I-am dat unei companii de avocatură din Bucureşti în decembrie ca să îmi dea soluţia legală în această ţară unde totul e penal. Au bâlbâit-o, au lălăit-o şi ca atare am stabilit cu Decebal Făgădău ca să punem nişte bani să dea unei companii să facă un studiu să vedem ce ar fi cel mai bine să funcţioneze în Cazinou. Eu îmi doresc să fie cazinou, dar poate este o activitate mai profitabilă şi atunci investiţia privată ar veni mai uşor. Şi să ne arate drumul pe care să-l urmăm fără să vină a doua zi domnul procuror de la DNA şi să ne pună să dăm subsemnatul, că mi-e frică, acum chiar mi-e frică , serios vorbesc. Mi-e frică să nu facem ceva cu Cazinoului şi apoi să vină să ne ia pe toţi la anchetă, că aşa e în România acum”, a spus Mazăre.
Primarul Constanţei a anunţat, în anul 2011, că intenţionează să vândă Cazinoul după ce firma care îl concesionase pe o perioadă de 49 de ani şi care anunţase investiţii de aproximativ 15 milioane de euro pentru reabilitarea şi modernizarea monumentului a renunţat la acest proiect din cauza crizei economice. După câteva luni, Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului din acea perioadă, a anunţat că doreşte să preia Cazinoul pentru a-l reabilita, iar acest lucru s-a întâmplat.
În luna septembrie 2012, Mazăre a spus că doreşte organizarea unei licitaţii internaţionale pentru a vinde Cazinoul, iar după două luni a anunţat că intenţionează realizarea unui parteneriat public-privat cu o firmă interesată de reabilitatea acestui monument şi de folosirea acestuia pentru jocurile de noroc. În luna februarie 2013, Mazăre a anunţat că acest monument urmează să fie reabilitat cu fonduri europene.
În martie 2013, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a anunţat că a fost aprobată finanţarea pentru reabilitarea cazinoului, lucrările urmând să fie realizate cu fonduri europene, valoarea investiţiei ridicându-se la aproximativ 10 milioane de euro.
În februarie 2014, Radu Mazăre a spus că încearcă atragerea unor investitori străini pentru preluarea Cazinoulu, după ce a mers în Elveţia pentru a discuta modalităţi de colaborare cu reprezentanţii celui mai mare cazinou din Europa, aflat la Lugano.