Autoritatile au descoperit ca una dintre moase este purtatoare de stafilococ auriu, potrivit unui comunicat al Ministerului Sanatatii, conform ziare.com.
"In cadrul verificarii au fost prelevate zilele trecute un numar de 48 de probe de sanitatie, exudate nazale si probe de apa sterile. Rezultatele au relevat lipsa MRSA la toate probele efectuate, cu o exceptie. S-a depistat prezenta stafilococului coagulazo-pozitiv la una dintre moase", anunta ministerul.
In comunicat se precizeaza insa ca stafilococul coagulazo-pozitiv este diferit de stafilococul auriu meticilino rezistent depistat in cazul nou-nascutilor.
Astfel, vineri echipa Directiei de Sanatate Publica Bucuresti a prelevat noi probe de la angajati.
Totodata, sunt verificate si foile de observatie ale tuturor copiilor nascuti la Giulesti in perioada 25.03.2019-30.04.2019.
Sunt controlate in continuare si masurile de dezinfectie si sterilizare care sunt luate in unitatea sanitara.
5 bebelusi nascuti la Maternitatea Giulesti au fost depistati cu MRSA si internati la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu. 3 nou-nascuti sunt inca in spital.
A intervenit si Avocatul Poporului, care s-a sesizat din oficiu in acest caz.
Potrivit unui comunicat, sesizarea din oficiu vizeaza posibila incalcare a art. 22, art. 34 si art. 49 din Constitutia Romaniei privind dreptul la viata si la integritate fizica si psihica, dreptul la ocrotirea sanatatii si protectia copiilor si a tinerilor.
Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu si anul trecut, cand Maternitatea Giulesti s-a confruntat cu un focar de stafilococ auriu, insa nu este clar cum si daca s-a incheiat ancheta respectiva.
Criza din toamna anul trecut si reactia autoritatilor
Amintim ca, in a doua jumatate a lunii noiembrie a anului trecut, au inceput sa apara tot mai multe cazuri de bebelusi nascuti la Giulesti care ajungeau la spital cu infectie cu stafilococ auriu.
Initial atat conducerea maternitatii, cat si Primaria Capitalei, in a carei subordine se afla, au acuzat campanii de presa denigratoare si au dat vina pe parinti pentru infectii, insa analizele au aratat ca nu mai putin de 11 angajati erau purtatori.
Pe masura ce numarul cazurilor de imbolnavire cresteau, s-a luat decizia sistarii internarilor si apoi maternitatea a fost inchisa pentru a putea fi luate toate masurile igienico-sanitare.
Insa chiar si in fata acestei situatii, conducerea maternitatii a refuzat sa-si asume vina si a contestat decizia Directiei de Sanatate Publica. Ba chiar purtatorul de cuvant a amenintat parintii sa se gandeasca de doua ori inainte sa dea in judecata institutia.