Cercetătorii de la Centrul de Cercetare Științifică Avansată de la Universitatea din New York, au creat un material flexibil asemănător unei foițe de staniol, dar care este mai rezistent decât un diamant.
Secretul este grafenul, un material foarte subțire, care este format din straturi de atomi de carbon legați între ei. Un strat de grafen este de un milion de ori mai subțire ca o foaie de hârtie, însa este extrem de rezistent.
Materialul este rezultatul presării la temperatura camerei a două straturi de grafen, a căror grosime e măsurată la nivel atomic.
Probabil că te întrebi în ce scop ar putea fi utilizat acest material. Ei bine, cercetătorii cred că un astfel de material at putea fi extrem de util în industria textilă, mai exact la crearea unor haine rezistente în totalitate la apă sau a unor veste antiglonț ultra-ușoare.
„Inițial, nu ne-am imaginat că grafenul ar putea deveni atât de dens și de rezistent.
Nu am făcut decât să combinăm două straturi într-unul singur prin presare. Materialul rezultat are o rigiditate ieșită din comun", a declarat Elisa Riedo, coordonatorul proiectului de cercetare.
Cel mai dur element non-metalic creat vreodată de om
Grafenul este alcătuit din doi atomi de carbon legați împreună într-un model hexagonal, de tip fagure de miere. Printre altele, este și cel mai puternic material din lume.
„Grafitul (din care rezultă grafenul) și diamantul sunt substanțe solide care au în compoziție carbon, dar atomii celor două elemente sunt dispuși diferit. De aici și diferența de rezistență, flexibilitate și conductibilitate electrică dintre ele", spun cercetătorii.
Se pare că cercetătorii lucrează la crearea unui astfel de material încă din anul 2004. De atunci, oamenii de știință au căutat în mod constant și au aplicat diverse metode de combinare a straturilor pentru a crea un material dur, ușor și flexibil în același timp.