Cunoscutul psiholog american Abraham Maslow (1908- 1970) a creat o piramida a nevoilor umane, o ierarhie care aseaza nevoile oamenilor in ordinea importantei lor. La baza piramidei se afla nevoile fundamentale, in timp ce in varful piramidei se afla nevoile de auto-realizare, de implinire a fiintei umane, nevoi la fel de importante, dar nu atat de stringente.
Teoria lui Maslow sugereaza ca nevoile de baza ar trebui indeplinite inainte ca individul sa-si doreasca si sa se concentreze asupra nevoilor de nivel superior.
1. Nivelul de baza : nevoi fiziologice
Nevoile fiziologice sunt esentiale pentru supravietuire. Daca aceste cerinte nu sunt indeplinite, organismul uman nu poate funcționa corect si va esua in cele din urma. Nevoile fiziologice sunt considerate a fi cele mai importante, deci acestea ar trebui sa fie indeplinite in primul rand: aerul, apa, hrana, hainele, adapostul.
2. Nivelul doi: nevoia de siguranta
O data ce sunt satisfacute nevoile de baza, urmatoarea prioritate este siguranta.
In absenta sigurantei fizice, din cauza razboiului, dezastrelor naturale, a violentei in familie sau a abuzurilor in copilarie, oamenii pot dezvolta tulburari de stres posttraumatic sau traume semnificative.
De asemenea, in absenta sigurantei economice, ca urmare a unor crize economice sau a lipsei oportunitatilor de munca, nevoia de siguranta se poate manifesta in cele mai diverse moduri, cum ar fi: o preferinta pentru siguranta locului de munca, crearea unor conturi de economii sau a unor polite de asigurare.
Nivelul de siguranta este cel mai des intalnit la copii, deoarece acestia au in general o mai mare nevoie de a se simti in siguranta.
Asadar, nevoia de siguranta si securitate include: siguranta personala , siguranta financiara, sanatatea si bunastarea si asigurari in cazul accidentelor, bolilor si a efectelor ce deriva din acestea.
Nevoia de dragoste si de apartenenta
Dupa ce nevoile fiziologice si de securitate sunt satisfacute, al treilea nivel al piramidei lui Maslow are legatura cu relatile interpersonale si reprezinta nevoia de apartenenta si de iubire. Aceasta nevoie este deosebit de puternica in copilarie, cand poate depasi nevoia de securitate, drept exemplu copiii care se agata de parinti abuzivi. Niste exemple de deficiente in acest nivel de ierarhie ar fi neglijarea, ostracizarea, abuzul, toate avand un impact distructiv asupra individului in procesul de dezvoltare emotionala si ducand la incapacitatea individului de a forma si mentine relatii semnificative din punct de vedere emtional, cum ar fi: prietenie, intimitate si familie.
Potrivit lui Maslow, oamenii au nevoie sa simta un sentiment de apartenenta și acceptare în randul grupurilor sociale, indiferent dacă aceste grupuri sunt mari sau mici. De exemplu, unele grupuri sociale mari pot include cluburi, grupuri religioase, organizații profesionale, echipe sportive si bande. Conexiunile sociale mici pot include membrii familiei, parteneri intimi, mentori, colegi si confidenti. Oamenii au nevoie de a iubi și de a fi iubiti - atât sexual, cat si non-sexual. Multi oameni devin sensibili la singuratate, anxietate sociala, altii pot fi atinsi de depresia clinica in lipsa iubirii si a sentimentului de apartenenta. De multe ori, in special in cazul adolescentilor si persoanelor aflate la varste usor influentabile, aceastea nevoie de apartenenta poate depasi nevoile fiziologice si de securitate, in functie de presiunea impusa de grupul din care face parte individul.
Nevoia de stima
Toti oamenii simt nevoia sa fie respectati. Aceasta nevoie o include si pe cea de a avea stima de sine. Stima reprezinta nevoia tipic umana de a fi acceptat si de a fi respectat de catre ceilalti. Se intampla deseori ca oamenii sa isi caute profesia care sa le ofere aceasta recunoastere din partea celor din jur. Chiar si unele hobby-uri le ofera indivizilor posibilitatea de a fi laudati si respectati de cei din jur.
Persoanele cu stima de sine scazuta vor avea permanent nevoia de validare din partea celorlalti, desi nu aceasta este calea catre obinerea stimei de sine, ci acceptarea a ceea ce sunt, la nivel interior.
Privarea de aceste nevoi poate duce la un complex de inferioritate, slabiciune si neputinta sau chiar la dezechilibre psihice, cum ar fi depresia.
Nevoi de auto-realizare (implinire)
Acest nivel de necesitate se referă la un maximum de potential in fiecare persoana si la atingerea acestui potential. Maslow descrie acest nivel ca dorinta de a deveni cea mai buna varianta a ta insuti, de a realiza tot ceea ce stii ca poti realiza pe parcursul vietii. Oamenii se asociaza acestei necesitati in mod specific, ceea ce inseamna ca pentru unele persoane poate fi important sa devina parinti foarte buni, in timp ce pentru altele este important sa devina atleti foarte buni sau sa-si atinga un maxim de potential in alte profesii.
Maslow crede ca pentru a putea atinge acest nivel, individul nu trebuie doar sa le atinga pe cele anterioare, ci sa le stapaneasca, sa exceleze in ele.
Nevoia de auto-transcendenta
In ultimii sai ani, Maslow a explorat o dimensiune ce se afla mai departe de nevoi si anume dorinta individului de a se focusa pe altruism si spiritualitate.
Sa revenim insa la nevoile de baza, care desi par usor de obtinut pentru majoritatea dintre noi, pot impune probleme pentru oameni care provin din zone defavorizate, sau pentru copii care provin din familii dezorganizate. Cu cat echilibrul familial este mai precar, cu atat va fi mai greu pentru un copil sa se dezvolte normal si sa invete sa isi procure cele necesare supravieturii, in special daca este privat de un sistem educational, care reprezinta una dintre bazele dezvoltarii individului.
Mai mult, cand siguranta si securitatea sunt amenintate, individul pierde din vedere orice alta nevoie, pentru ca nu are cum sa functioneze intr-un mediu care reprezinta permanent o amenintare.
Stiati ca Romania se afla pe locul 30 in lume in ceea ce priveste siguranta si securitatea cetatenilor sai? In timp ce Islanda, Danemarca, Noua Zeelanda, Austria si Elvetia ocupa locuri fruntase, la polul opus se afla statele din Orientul Mijlociu si Apropiat, dar si Africa, unde in ultimii ani au avut loc conflicte sangeroase.
Pentru realizarea clasamentului s-au luat in calcul criterii precum numarul de conflicte si de omucideri din fiecare stat, gradul de securitate interna si implicarea fiecarui stat in conflictele externe.
Asadar, Romania are loc de imbunatatiri la acest capitol, iar faptul ca ne bazam uneori exclusiv pe autoritati pentru a ne asigura securitatea, este gresit. Fiecare dintre noi putem contribui la siguranta si securitatea noastra si a familiei noastre si putem incepe cu pasi mici, care sa duca la rezultate semnificative.
Exista companii care se ocupa exclusiv de aceasta problema si care ne pun la dispozitie sisteme de securitate, sisteme de supraveghere si toate uneltele adiacente care sa ne faca sa ne simtim in siguranta in casa si pe strada.
Skut.ro este un exemplu de companie care se concentreaza pe siguranta cetatenilor, punandu-ne la dispozitie sisteme de supraveghere si securitate de cea mai inalta calitate, de la camere de supraveghere, DVR-uri si NVR-uri, sisteme de alarma, sisteme de detectie a incendiilor, videointerfoane, interfoane si pana la sisteme de automatizare a portilor si camere auto, care sa ne ofere siguranta de care avem nevoie, permanent si indiferent de locul in care ne aflam.
Sa luam in calcul, spre exemplu, situatia in care locuim la casa. Cum am putea sa ne simtim in siguranta in conditiile in care se raporteaza furturi atat de dese, in special din case, care par mereu mai interesante pentru hoti decat un apartament sau o garsoniera? Ei bine, putem evita aceste situatii neplacute si uneori cu efecte tragice daca suntem precauti si achizitionam un kit de supraveghere CCTV, care poate fi dedicat atat supravegherii de interior, cat si de exterior. Este important de stiut ca unele DVR-uri pot fi accesate de la mare distanta, cu ajutorul conexiunii la internet si pot sa ofere imagini chiar si pe telefon sau pe tableta. Asadar, oriunde ne-am afla, putem vedea ce se intampla in interiorul casei si a curtii noastre.
Dar daca detinem o afacere, un magazin in centrul orasului sau la periferie? Furturi se inregistreaza frecvent, indiferent de zona. In acest caz, camerele de supraveghere analogice pot fi solutia potrivita. Instalarea unor camere supraveghere de interior sau de exterior poate preveni sau impiedica producerea infractiunilor. Este universal cunoscut ca zonele dotate cu camere de supraveghere sunt ocolite de infractori. In plus, aceste camere de supraveghere pot constitui un suport exceptional pentru autoritati, contribuind la gasirea vinovatilor si arestarea lor. Se poate opta atat pentru camere de supraveghere analogice, cat si pentru cele IP, in functie de particularitatile si nevoile clientilor.
Sistemele de alarma sunt si ele o optiune antiefractie buna in cazul in care doriti sa va protejati casa sau sediul firmei. Skut.ro va ofera mai multe optiuni, in functie de nevoi. Cele mai des intalnite sisteme de alarma sunt cele care avertizeaza in cazul ferestrelor sau usilor deschise si cele care detecteaza miscarea. Siguranta dumneavoastra si a familiei va fi sporita dupa instalarea unui sistem de alarma, fie ca va aflati acasa sau nu.
Daca administrati un spatiu circulat sau o zona in care trebuie sa intre doar persoanele autorizate, atunci solutia ideala sunt sistemele de control acces, care se pot alege in functie de modul in care se face accesul : pe baza de cheie, cartela, recunoastere faciala sau recunoastere amprenta. Acestea sunt sisteme de ultima generatie, folosite chiar si de autoritati de securitate nationala.
Protectia in caz de incendiu este la fel de importanta cand vine vorba de siguranta casei sau a sediilor, Skut.rooferind o gama larga de sisteme de detectie incendiu, in functie de necesitate. Aceste sisteme ne pot salva viata si bunurile, iar costurile pe care le implica sunt foarte mici, fiind accesibile oricui.
De asemenea, interfoanele si videointerfoanele au devenit atat de populare pentru ca au o eficienta sporita, oferind control total proprietarilor, pentru a decide cine intra sau nu in locuinta lor. Acestea pot fi montate atat la intrarea in blocuri, cat si la parterul unor cladiri de birouri, iar deseori un astfel de mecanism poate inlocui un paznic.
Daca incercam sa ne amintim de cate ori ne-am gasit masina zgariata in parcare si ce costuri au implicat toate aceste situatii neplacute, vom intelege ca toate aceste probleme ar fi putut fi evitate daca aveam o camera auto performanta, care sa inregistreze fapta si sa ne ofere dovada irefutabila cu care sa putem identifica faptasul.
Asa cum spunea si Maslow, este foarte dificil pentru individ sa treaca la nivelele urmatoare de nevoi, daca nu a atins nivelele de baza, care sunt cele fiziologice si cele de securitate. Intr-o lume in care ne simtim in siguranta, putem sa ne dezvoltam asa cum ne dorim si sa ascedem catre o lume mai buna.