Știm deja că picăturile mari produse de strănut sau tuse ajung pe jos. Dar aerosolii, adică acele picături mici, pe care le emitem în timp ce vorbim pot transporta virusul doi metri și persistă și mai mult timp în aer, spun cercetătorii. La ce pericole ne expunem când stăm de vorbă cu cei din jur fără mască, ne spune medicul primar ATI Floreasca, Radu Țincu.
"Atunci când vorbim cu cei din jurul nostru fără mască ne expunem la riscul de a ne contamina. Știm foarte clar că persistența în aer a acestor particule depinde de finețea lor. Cu cât sunt mai fine aceste particule, cu atât vor rămâne o perioadă mai lungă de timp suspendate în aer, riscând să ne contamineze. Dacă este să comparăm vorbitul cu strănutul sau tusea, dimensiunea acestor particule este diferită: când vorbim, atunci emitem particule fine. Acestea vor rămâne o perioadă mai lungă de timp suspendate în aer și vor crește riscul de a ne contamina", a afirmat, în această dimineață, Radu Țincu, într-o intervenție telefonică la Realitatea PLUS.
Dacă într-o încăpere de birouri sunt 5 persoane fără mască și acestea vorbesc într-un spațiu de 200-250 mp, riscul de contaminare este de 8%, spune medicul. În schimb, dacă toate persoanele din acea încăpere ar purta mască, riscul de contaminare scade la 2%. "Acest lucru ne arată încă odată importanța măsurilor de protecție în scăderea riscului de a ne îmbolnăvi", a afirmat Țincu.
Medicul a spuns că în spațiile închise și nearistie există pericolul mai mare de a ne îmbolnăvi dacă nu purtăm mască: "Dacă în spațiile de birouri am executa aerisirea acestora periodică, riscul d e contaminare ar scădea și el".
Radu Țincu atrage însă atenția asupra faptului că și spațiile deschise pot reprezenta un pericol atunci când vorbim despre aglomerări mari de oameni, cum ar fi spațiile de transport în comun.
Cât privește vaccinarea anti-Covid, medicul susține că undeva la 7-8 zile după rapel, persoana vaccinată dezvoltă cea mai mare cantitate de anticorpi. "Acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să respectăm măsurile sanitare în continuare. Aceste măsuri devin importante după ce ne-am vaccinat nu neapărat pentru noi, cei care avem anticorpi, ci pentru cei din jurul nostru acre nu s-au iunizat. Va trenui să avem această responsabilitate colectivă, să așteptăm o perioadă de timp ca să ajungem la acel prag de 60-70% de imunizare colectivă. În acel moment putem să relaxăm și măsurile sanitare", a explicat Radu Țincu.