Decizia ministrului Justiţiei Raluca Prună de a-l numi interimar la șefia ANP pe actualul director al Penitenciarului Iași, Marius Vulpe, este de departe cea mai neinspirată alegere a ministrului tehnocrat, spun surse din domeniul Justiţiei.
În primul rând, pentru că în plină revoltă în penitenciare, în care ministrul de resort este blamat pentru declarațiile și atitudinile pe care le are față de deținuți, Raluca Prună decide să îl numească la conducerea ANP tocmai pe șeful Penitenciarului care înregistrează cel mai mare grad de ocupare din România, de peste 200%.
În al doilea rând, pentru că Penitenciarul Iași a fost locul de unde s-a dat tonul răscoalelor deținuților, potrivit luju.ro. Iar în al treilea rând, pentru că la Penitenciarul Iași există informații că de la izbucnirea confictelor în închisori cel puțin trei oameni au decedat în urma violențelor la care au fost supuși de "mascați, forțe speciale și jandarmi".
Până la acest moment, ANP nu a comunicat vreo cifră privind numărul morților, deși solicitările în acest sens au fost făcute de presă de la mijlocul săptămânii trecute.
Tocmai de la Penitenciarul Iași de unde vine noul șef al ANP, a fost transmis presei un mesaj de-a dreptul cutremurător, care prezintă o situație din pușcării comparabilă cu perioadă comunistă, când torționarilor le era trecută cu vederea agresarea fizică, până la deces, a încarceraților:
"Unul dintre deținuții morți, vorbeau cadrele pe soptite, ar fi murit pe dubă spre Bacău în acea noapte în care pe pe cei bătuți i-a împărțit între mai multe unități penitenciare. Ar fi murit în acea noapte din cauza rănilor. Am aflat că a fost extras de la cameră 2 Secția 4 de la închis.... Cert e că au schingiut oameni în bătaie, i-au târât plini de sânge pe jos în față mea. Asistentele săracele radeau că stau și cârpesc tot în față geamului meu, intrigate că stau peste program", este mărturia unui deținut din Penitenciarul Iași.
Un alt deținut afirmă că are toate motivele să creadă că în spatele activităților din penitenciare "există un interes financiar enorm și niște fonduri care ajung undeva extrem de sus neputând fi controlate". Aceasta ar fi explicația pentru care "nu se dau forme ușoare de prevenție, permisii, liberări condiționate celor care merită. Pentru că se 'castiga' enorm pe cap de deținut prin ținerea lui în detenție numai că până acum nu a existat riscul să fie pusă societate la plată".