Oana Matei a descris atmosfera copleştitor de tristă de pe holurile Spitalului Bagdasar-Arseni, acolo unde partenerul său de viaţă a fost internat în urma tragediei. Ulterior, bărbatul a fost transferat la un spital din Israel.
"Pe holurile de la Bagdasar-Arseni moartea a lovit crunt. Din nou. A treia oară. Pe holurile de la Bagdasar-Arseni e atâta durere încât s-ar crăpa pământul dacă sufletele n-ar ţine durerea în ele. Pe holurile de la Bagdasar-Arseni au curs atâtea lacrimi, încât au scrijelit obrajii. Focul nu a ars numai trupurile de la Colectiv. A ars şi sufletele celor care erau acasă", a scris Oana Matei.
"Pe holurile de la Bagdasar-Arseni sunt mame şi soţii şi surori şi fraţi şi taţi. Nici ei nu mai ştiu ce sunt. Şi dacă mai sunt. Se mişcă de pe un scaun pe altul ca nişte fantome. Dar nu se îndepărtează de uşă. Pe holurile de la Bagdasar-Arseni toţi au devenit o familie. Îi uneşte durerea şi frica. Acolo nu mai spui Bună dimineaţa. Întrebi doar şoptit: sunt toţi? Pe holurile de la Bagdasar-Arseni urlă neputinţa. Neputinţa în faţa duretii şi în faţa morţii. E un sentiment cumplit. Să nu poţi să faci nimic. Şi stai cu sufeltul gol, pustiit. I-ai pune inima ta în piept, dar nu poţi. Ai respira în locul lui, dar nu poţi. Nu poţi, nu poţi, nu poţi. Pe holurile de la Bagdasar-Arseni trec mulţi oameni în halate albe. Nu-i cunoşti. Nu ştii nimic despre ei. Dar îi rogi să-ţi spună ceva despre al tău. Trăieşte?
Pe holurile de la Bagdasar-Arseni s-a improvizat un altar. Cu icoane şi flori şi candele şi cărţi de rugăciune. Să lumineze drumul celor transformaţi în îngeri. Şi să ducă rugăciunile celor rămaşi în viaţă către cer. Pe holurile de la Bagdasar-Arseni vin mulţi voluntari. Vor să te ajute. Aduc mâncare şi apă şi gânduri bune. Nu pot să aducă şi sănătate pentru cei de dincolo de uşi. Uneori te simţi vinovat. Vinovat că primeşti atâta atenţie. Pe holurile de la Bagdasar-Arseni vor fi cu doi părinţi mai puţin. Lui Serian i-au crescut aripi. Era frumoasă şi avea 25 de ani.
Noi am plecat de pe holurile de la Bagdasar-Arseni. Dar o parte din suflet a rămas acolo. Lângă oamenii de pe holurile de la Bagdasar-Arseni şi lângă doctorii care, uneori, fac minuni", a adăugat Oana Matei.