MĂRȚIȘOR 2021. Ce simbolizează Mărțișorul. În vechime, pe dată de 1 martie, mărțișorul se dăruia înainte de răsăritul soarelui, copiilor și tinerilor - fete și băieți deopotrivă. Șnurul de mărțișor, alcătuit din două fire de lână răsucite, colorate în alb și roșu, sau în alb și negru, reprezintă unitatea contrariilor: vara-iarnă, căldură-frig, fertilitate-sterilitate, lumina-întuneric. Șnurul era fie legat la mâna, fie purtat în piept. Cu timpul, la acest șnur s-a adăugat o monedă de argint. Moneda era asociată soarelui. Mărțișorul ajunge să fie un simbol al focului și al luminii, deci și al soarelui.
La sfârșitul secolului al XIX-lea copii, fete și băieți fără deosebire, primeau de la părinți în dimineață zilei de 1 martie, înainte de răsăritul soarelui, un mărțișor. De acesta se agață o moneda de argint sau de aur, se purta legat la mâna, prins în piept sau la gât. El era scos, în funcție de zona etnografică, la o anumită sărbătoare a primăverii (Măcinici, Florii, Paște, Arminden) sau la înflorirea unor arbuști și pomi fructiferi (măceș, porumbar, trandafir, păducel, vișin, zarzar, cireș etc.) și agățat pe ramurile înflorite. Se credea că purtătorii mărțișorului nu vor fi pârliți de soare pe timpul verii, că vor fi sănătoși și frumoși că florile, plăcuți, dragastosi și norocoși, feriți de boli și de deochi. Cu banul de la șnur se cumpărau vin roșu, pâine și caș proaspăt pentru ca purtătorii simbolului de primăvară să aibă față albă precum cașul și rumenă precum vinul roșu.
MĂRȚIȘOR 2021. Mărțișorul se confecționa din două fire răsucite de lână colorată, albă și neagră sau albă și albastră și făcut cadou în ziua întâi din luna martie când apărea pe cer Luna Nouă.
Aromânii puneau mărțișorul în ajunul zilei de 1 martie, adică în seară zilei de 28 sau 29 februarie.
Sărbătorile cu ajun și calculul timpului în funcție de o anumită fază a lunii sunt caracteristice calendarelor lunare care au precedat, atât la daci, cât și la romani, actualele calendare solar-lunare.
MĂRȚIȘOR 2021. Obiceiul mărțișorului este o secvență a unui scenariu ritual de înnoire a timpului și anului, primăvară, la nașterea și moartea simbolică a Dochiei. După unele tradiții, firul mărțișorului, funie de 365 sau 366 de zile, ar fi fost tors de Baba Dochia in timp ce urcă cu oile la munte. Asemănător Ursitoarelor care torc firul vieții copilului la naștere, Dochia toarce firul anului. De la români și aromâni, obiceiul mărțișorului a fost preluat și de alte popoare din centrul și sud-estul Europei.
Fetele și uneori femeile tinere purtau mărțișoare de 1 martie pentru sărbătoarea venirii primăverii, dar și pentru caracterul lor de talisman solar.
MĂRȚIȘOR 2021. Obiceiuri. În mod tradiţional, Mărţişorul se prinde în piept sau la mână înainte de răsăritul soarelui, în zorii zilei. Purtat la încheietura mâinii sau în piept, şnurul în firicele de alb şi roşu capătă semnificaţii aparte. Albul semnifică masculinitatea, raţiunea şi sobrul asociat masculinităţii, iar roşul simbolizează feminitatea, senzualitatea, iubirea, bucuria de a trăi.
În Moldova, Muntenia, Dobrogea şi unele părţi ale Bucovinei exista obiceiul ca părinţii să lege, la 1 martie, copiilor lor o monedă de argint sau de aur la gât sau la mână. Moneda, legată cu un şnur roşu, un găitan din două fire răsucite din mătase roşie sau albă sau mai multe fire de argint şi aur se numeşte mărţişor, mărţiguş sau marţ. Mărţişorul era pus la mâinile sau la gâtul copiilor pentru a le purta noroc în cursul anului, pentru a fi sănătoşi şi curaţi ca argintul la venirea primăverii.
În unele zone, copiii purtau mărţişorul 12 zile la gât, iar apoi îl legau de ramura unui pom tânăr. Dacă în acel an pomului îi mergea bine, însemna că şi copilului îi va merge bine în viaţă. În alte cazuri, mărţişorul era pus pe ramurile de porumbar sau păducel în momentul înfloririi lor, copilul urmând să fie alb şi curat ca florile acestor arbuşti.
MĂRȚIȘOR 2021. Cum și când se poartă mărțișorul? Ca să respectăm tradiția, mărțișorul trebuie legat la răsăritul soarelui, în prima zi a lunii martie. El se poartă de la 1 martie pînă când se arată semnele de biruință ale primăverii: până se aude cucul cântând, până ce înfloresc cireșii ori trandafirii, până ce vin berzele sau rândunelele. Atunci, mărțișorul nu se aruncă, ci se leagă de un trandafir sau de un pom înflorit, că să ne aducă noroc.
Dacă prinzi şnurul la încheietura mâinii, ai grijă să îl închei într-un nod. Nodul este înzestrat cu funcţie protectoare şi, în perioada în care porţi firul de mărţişor, are puterea de a ţine răul departe de tine. La rândul lor, împletiturile te feresc şi ele de ghinion şi împrejurări sau întâmplări nefavorabile.
MĂRȚIȘOR 2021. De ce purtăm mărțișorul? „Scopul purtării lui este să-ți apropii soarele, purtîndu-i cu ține chipul cam cu același rost cum purtăm noi o cruce ori un chip al lui Hristos. Printr-asta te faci prieten cu soarele, ți-l faci binevoitor să-ți dea ce-i stă în putere, mai întâi frumusețe ca a lui, apoi veselie și sănătate, cinste, iubire și curatie de suflet. Țăranii pun copiilor mărțișoare că să fie curați că argintul și să nu-i scuture frigurile, iar fetele zic că-l poartă ca să nu le ardă soarele și cine nu le poartă are să se ofilească. Poporul mai știe că mărțișorul trebuie purtat ca lucru sfânt, nu așa că podoabă ori că jucărie”, scrie George Coșbuc.
MĂRȚIȘOR 2021. De ce purtăm mărțișorul? Obiceiul de a purta mărțișorul făcut dintr-un ban de argint s-a pierdut, iar Coșbuc mai scrie că „la orașe e o sminteală mare a rostului ce-l are mărțișorul, că-l facem din aur ori din tinichea galbenă, când el ar trebui să fie numai alb din argint, și mai ales că-i dăm formă de inimă, de carte, de floare, de porc sau de alt animal, când el trebuie să fie numai rotund cum e soarele. Toate aceste podobi n-au nici un Dumnezeu pe lume și sunt înșelătorii și ale pungii, și ale tradițiilor”.
Mărţişorul previne îmbolnăvirea în lunile care urmează lui martie. Mărţişorul ţine deoparte deochiul. Mărţişorul ne protejează împotriva razelor orbitoare ale soarelui.
MĂRȚIȘOR 2021. Cât timp se poartă mărțișorul. În general, femeile şi fetele primesc mărţişoare şi le poartă pe durata lunii martie, ca semn al sosirii primăverii. În Moldova însă, obiceiul este ca fetele să dăruiască mărţişoare băieţilor. Împreună cu mărţişorul se oferă adesea şi flori timpurii de primăvară, cea mai reprezentativă fiind ghiocelul.
Mărţişorul este purtat întreaga lună martie, după care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede că acesta va aduce belşug în casele oamenilor. Se zice că dacă cineva îşi pune o dorinţă în timp ce atârnă mărţişorul de pom, aceasta se va împlini. La începutul lui aprilie, într-o mare parte a satelor României şi Moldovei, pomii sunt împodobiţi de mărţişoare. În Transilvania, mărţişoarele se atârnă de uşi, ferestre, de coarnele animalelor domestice, crezându-se că astfel se vor speria duhurile rele.
MĂRȚIȘOR 2021. Semnificații. Gestul de a dărui Mărţişorul este încărcat şi el de sacralitate şi semnificaţii. A dărui un mărţişor cu inima curată unei persoane la care ţii cu adevărat înseamnă, cum se știe din bătrâni, să îndupleci soarele să-ţi dea sănătate, frumuseţe, veselie, poftă de viaţă, iubire. În acelaşi timp, gestul bărbaţilor de a înmâna mărţişoare femeilor este de fapt un îndemn la armonie, uniune şi bună înţelegere.
MĂRȚIȘOR 2021. Tradiția dăruirii nu se găsește decât în spațiul românesc și la unele populații de la hotarele României. Se pare că, românii sunt singurul popor din Europa care sărbătorește de două ori anul nou. Pentru că, de fapt, noul an este celebrat în ziua de 1 martie. Se presupune că în spațiul românesc, sărbătoarea română a Matronaliilor s-a suprapus peste echivalentul local al acesteia, Baba Dochia, personaj tradițional, descinzând din vechiul cult al Marii Mame. În această zi, femeile și fetele (uneori și copiii) își agățau de gât câte o moneda găurită, de obicei de argint, trimițând la cultul lunar, deci preponderent feminin.
MĂRȚIȘOR 2021. Mărțișorul avea rolul unui talisman magic, menit să-l apere pe care-l purta. De altfel și modalitatea de confecționare a mărțișorului, dovedește rolul lui de protector. Pentru a se ajunge la firul împletit alb-roșu, se luau în calcul toate măsurile celui ce urmă să îl poarte cât și dimensiunile cailor de acces în teritoriul familial: porți, uși și ferestre. Dimensiunile spațiului în care evolua viață purtătorului de mărțișor, trebuiau ele însele inserate în magia talismanului. Magie care, ulterior se transmitea asupra naturii, atunci când firul, odată purtat, era agățat în crengile unui pom fructifer pentru a-l apară și a-i spori roadă. Se mai obișnuia să se pună sub cloșcă sau să se păstreze la icoană. Rostul lui era ca, prin magia împletirii armonioase a celor două fire ce simbolizau unitatea contrariilor (lumina-întuneric, căldură-frig, iarnă-vara), să aducă sănătate și protecție în fața bolii. Cele două culori împletite mai simbolizau și dragostea și ura, viață și moartea, binele și răul. Sursa