"Europenii cer instituțiilor noastre să aducă beneficii tangibile în viețile lor de zi cu zi. Sunt necesare acțiuni din partea guvernelor pentru a stimula creșterea, pentru a reduce șomajul și pentru a mobiliza persoanele fizice, în timp ce oferă protecție categoriei celei mai vulnerabile", a declarat Mario Draghi, în timpul audierii în Parlamentul European.
În ultimele luni, șeful BCE și-a intensificat solicitările către politicieni pentru majorarea cheltuielilor care să stimuleze creșterea, dar și pentru reformarea economiilor, după ce BCE a lansat programul de achiziționare de active în vederea combaterii deflației. După 18 luni consecutive de achiziții de obligațiuni guvernamentale în ideea de a stimula economia și a crește inflația, BCE a ajuns să dețină obligațiuni în valoare de 1.000 de miliarde de euro, dar, cu toate acestea, prețurile înregistrează o creștere de doar 0,2%, mult sub ținta de 2% avută în vedere de BCE.
"Ratele scăzute ale dobânzilor sunt un simptom al situației economice inferioare. Alți actori politici trebuie să-și aducă aportul, adoptând politici fiscale și structurale care să contribuie la o redresare susținută și la majorarea potențialului de creștere al zonei euro", a declarat președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi.
Acesta a adăugat: "Extinderea sentimentelor de nesiguranță, inclusiv nesiguranță economică, rămâne o temere majoră. Nu putem pur și simplu să așteptăm vremuri mai bune: trebuie să ne reînnoim eforturile pentru a ne asigura că Uniunea economică și monetară oferă protecție și prosperitate. BCE își va îndeplini obligațiile sale".
Economia zonei euro a rezistat bine în fața incertitudinilor globale, cum ar fi votul Marii Britanii de a ieși din UE (Brexit), chiar dacă perspectivele privind cererea externă s-au înrăutățit, a explicat Draghi.