O inițiativă parlamentară a PNL a devenit lege dupa ce seful statului a promulgat proiectul recent, iar actul normativ a apărut ieri in Monitorul Oficial.
Fostul șef al ANAF, Gelu Diaconu, atrage însă atenția că legea anulează impozite și contribuții sociale pentru dezvoltatorii imobiliari care au construit zeci de blocuri de birouri și locuințe în cele mai luxoase zone ale țării. Însă ca să evite plata taxelor către stat, aceștia au construit ca persoană fizică, așa încât au plătit impozite mult mai mici.
Inițiatorul legii, deputatul PNL Bogdan Huțucă, vicepreședintele Comisiei pentru buget-finanțe din Camera Deputaților spune că întreaga responsabilitate revine ANAF.
"Nu mă așteptam să treacă actul normativ", recunoaște el, într-un interviu acordat RFI. Dacă ANAF își dorea ca acești dezvoltatori imobiliari să nu opereze sub formă de persoană fizică ar fi modificat legislația, susține inițiatorul de la PNL.
"Problema se pune: ce tip de impozit pe venit plătești. Plătești impozit pe venit care reprezintă între 2 sau 3 la sută la valoarea tranzacției sau plătești impozit pe venit 16 la sută doar la profit, nu la venitul integral și poți să ai profit, poți să ai pierdere, poți să ai profit mai mic. Nimeni nu poate să aprecieze cât va fi acest profit. Deci oamenii și-au plătit impozitul pe venit, dar au fost puși în situația să-și plătească impozitul pe profit", a explicat inițiatorul PNL.
Mafia este tarnspartinică (Legea 29 din 2018 ), acuză Traian Băsescu pe Facebook pornind de la cazul amnistiei fiscale pentru marii dezvoltatori imobiliari. Din păcate, mizeria USL-ului este mai actuală ca oricând, iar mafiile transpartinice PNL – PSD funcţionează perfect, scrie Băsescu.
"Primul exemplu de 'luptă' liberală pentru combaterea corupţiei :
1. Deputaţii PNL Ion Ştefan, Raluca Turcan (şi tu Ralucuţa ?), Claudiu Racuci şi Bogdan Huţucă iniţiază o lege prin care se dă amnistie fiscal pentru dezvoltatorii imobiliari evazionişti. Iniţiativa trece fulgerător prin Senat şi Camera Deputaţilor, este trimis la promulgare pe 30 decembrie şi promulgată pe 15 ianuarie 2018 de Iohannis.
2. Cu siguranţă sunt destui evazionişti în imobiliare, protejaţi în mod egal de PSD şi PNL. Explicaţia pentru avizele rapide şi pozitive din comisii, dominate de PSD şi PNL, stă în buna cooperare dintre evazioniştii susţinuţi transpartinic şi politicienii servitori ai evazioniştilor. Desigur, serviciul nu este gratuit.
3. Printe alţii, această lege i-a închis dosarul unei evaziuni de 77,5 milioane ron (16,5 milioane euro) făcută de PSD-istul Robert Negoiţă la vânzarea celor 1250 apartamente construite în Bucureşti. Cu siguranţă sunt şi mulţi alţii pe care eu nu-i ştiu", a explicat Băsescu pe pagina sa de Facebook.
Amnistia fiscală, explicată de consultanții fiscali
- Legea nr. 29/2018 se adresează persoanelor fizice ce au realizat vânzări de imobile în calitate de persoană fizică și care au achitat impozitul pe venitul din cedarea proprietăților imobiliare din patrimoniul personal.
- Această lege vine și acordă o amnistie persoanelor fizice ce au plătit impozitul pe venitul din cedarea bunurilor din patrimoniul personal, dar prin natura tranzacțiilor multiple repetitive și cu caracter economic, acestea s-au comportat ca și persoane fizice ce desfășoară activități independente.
- Legea dispune amnistia asupra tranzacțiilor efectuate până la data de 30 iunie 2017.
- Aici se regăsesc cu precădere persoanele fizice ce au ridicat în nume personal imobile rezidențiale pe care ulterior le-au cesionat sau le-au închiriat în scopul realizării de venituri.
- Fie dintr-o interpretare eronată a prevederilor din Codul fiscal, fie din necunoașterea obligațiilor de înmatriculare și înregistrare fiscală, aceste persoane au interpretat că efectuează cesiuni de active imobilizate din patrimoniul personal unde se datorează doar impozitul pe venit în procent de 2% - 3% din prețul vânzării (conform evoluției legislative), chiar dacă faptic acestea s-au comportat ca persoane fizice ce desfășoară activități independente.
- În esență, începând cu anul 2008, persoanele fizice ce desfășoară activități economice aveau obligația să se înmatriculeze la Registrul comerțului, conform OUG nr. 44/2008, și ulterior să se înregistreze fiscal la autoritatea fiscală.
- Pentru această structură de afaceri, aceste persoane fizice se încadrează în categoria persoanelor ce realizează venituri din activități independente, iar pentru aceste tipuri de venituri se datorează:
- impozit asupra venitului net, în procent de 16%;
- contribuția la asigurările sociale de sănătate în procent de 5,5% și
- contribuția la asigurările sociale pensii în procent de 10,5%.
- Asigurările sociale au fost uneori plafonate superior, în funcție de nenumăratele modificări ale Codului fiscal.
- În foarte multe situații, datorită inspecțiilor fiscale, și datorită obligației notarilor de a raporta la ANAF tranzacțiile privind transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile, aceste persoane au fost înregistrate în scopuri de TVA fie direct din decizia acestora, fie ca urmare a inspecțiilor tematice.
- Însă, autoritatea fiscală nu s-a pronunțat la momentul înregistrării în scopuri de TVA asupra tipului de venit și asupra structurii impozitării acestui tip de venit.
- În plus, asupra unor inspecții ce au avut ca tematică TVA la vânzarea acestor tranzacții, au fost stabilite debite suplimentare pentru taxa pe valoarea adăugată, respectiv dobânzi și penalități, însă nu s-a avut în vedere impozitarea veniturilor.
"În ultimii ani, s-a schimbat maniera de interpretare a acestor tranzacții în sensul că venitul realizat de aceste persoane ce au realizat tranzacții multiple (achiziții terenuri, construcție de imobile cu caracter repetitiv), au retratate fiscal drept venituri din activități independente pentru care s-a aplicat procedura impozitării cu impozitul pe venit de 16% și s-au stabilit asigurări sociale obligatorii. Această procedură o apreciem noi ca fiind cea corectă, lăsând la o parte bâlbâiala fiscală", spune consultantul fiscal Adrian Bența.
- Prin Legea nr. 29/2018 privind anularea unor obligații fiscale, legiuitorul vine și acordă o amnistie acestor persoane în sensul că dacă a fost plătit impozitul din transferul proprietății imobiliare se anulează diferențele de obligații fiscale generate de sumele suplimentare datorate la impozitul pe venit, respectiv datorate pentru asigurările sociale și se anulează cheltuielile accesorii, pentru tranzacțiile realizate înainte de 01 iulie 2017.
- Anularea diferențelor la plată se efectuează din oficiu de către organul fiscal, prin emiterea unei decizii de anulare, ce se comunică contribuabilului.