Raluca Prună a precizat că nu este un ministru care va nega problemele din sistemul penitenciar, spunând că ştie condiţiile precare din închisori:
"Bună seara. Da, am dorit să intervin pentru că emsiunea a început foarte în forţă, este datoria mea de ministru să clarific nişte lucruri, aţi întrebat dacă mă distrez cu prietenii, dacă mă amuz, nu, nu mă distrez, întâmplarea face să mă uit la emisiune. Da, am spus că condiţiile sunt precare, aici suntem de acord, nu am sa fiu un ministru care să spună că nu avem o problemă gravă, este o problemă gravă de sistem. Dar problema nu durează de ieri, alaltăieri, ci durează de 26 de ani. Există demersuri pentru construirea unui al treilea penitenciar, aţi întrebat de ce nu am trimis Corpul de control la Poarta Albă. L-am trimis, l-am trimis şi la Brăila, pot să îl trimit şi în alte penitenciare, vom descoperi aceleaşi probleme.(...) Urmează să iau nişte măsuri sunt măsuri luate cu ANP, nu am incotro, trebuie să lucrez cu ei, şi nici ei nu au încotro, trebuie să lucreze cu mine. Sunt de acord că aveam o problemă şi că este gravă. Nu putem vorbi despre schimbări de pe o zi pe alta", a declarat Prună.
Dezvăluirile unui fost deţinut: Pentru ei,suntem nişte colete.Suntem aruncaţi dintr-un colţ în altul
Pe de altă parte, Prună a mai spus că ea nu poate să audieze deţinuţii din penitenciare, referitor la reclamaţiile pe care aceştia le au faţă de condiţiile din închisoare. Ministrul a mai afirmat că nu Guvernul este cel care stabileşte numărul de deţinuţi din România, ci instanţele, prin hotărârile judecătoreşti definitive.
"Eu nu pot să audiez deţinuţii.(..) Domnule Hoandră, numarul de deţinuţi nu este stabilit de miniştri. De ce Romania are o populaţie carcerală mai mare? Răspunsul este în noul Cod Penal. Vă spun că numărul nu este stabilit de Executiv, ci este cel stabilit de deciziile judecătoreşti definitive. Şi noi primin multe petiţii la Minister. Se întamplă să nu pot schimba conducerea ANP-ului. În 2015 eu am anuntat ca aş fi dorit să schimb conducerea ANP-ului, dar nu am putut, întrucât predecesorul meu a evaluat ca excepţională performanţa acestei conduceri. Prin urmare, am decis să conlucrez cu această instituţie", a mai afirmat ministrul.
Hoandră: Sunt oameni care nu se pot apăra în puşcăriile din România. Sunt torturaţi
"Nu aş putea aduce un magistrat, care natural ar avea o înclinaţie pentru drepturile omului, pentru că nu imi dă voie legea, în 2009 s-a schimbat legea, trebuie să fie tot cineva din Administraţia Naţională Penitenciarelor. În loc să duc o relaţie tensionată cu ANP, interesul în primul rând al deţinutului, interesul meu ca manager în Ministerul Justiţiei este să conlucrez cu ANP şi să pot scoate ce este mai bun din acest context tensionat care pe mine nu mă mulţumeşte absolut deloc", a subliniat ministrul.
Avocata Maria Vasii: În penitenciare, asistăm la abuzuri care nu au nicio justificare
În schimb, Prună a mai spus că graţierea se poate da doar printr-o lege, fiind necesară o analiză preliminară. Ministrul a mai completat, în acest sens, că a avut două întâlniri cu cei de la CEDO, iar în următoarele două săptămâni ar urma să aibă loc şi o dezbatere:
"Ştiţi că România riscă o decizie pilot din partea CEDO. A existat o decizie cvasi-pilot în 2012 Curtea a cerut României să intreprindă o serie de măsuri. Am început nişte discuţii cu CEDO la nivelul conducerii, am avut două întâlniri în ultima lună şi jumătate şi urmează în cel mult două săptămâni, am spus la jumătatea lunii iulie, să lansez o dezbatere, pentru că chestiunea aceasta a graţierii nu este exclusiv o decizie a ministrului Justiţiei.(..) Trebuie să existe şi o analiză în România să vedem, graţiem? Turcia a făcut spre exemplu, o graţiere pentru a-şi rezolva problema suprapopulării în penitenciare, iar în 11 luni, penitenciarele s-au umplut. Când spun asta nu vreau să anunţ o decizie, nu vreau să spun că nu va exista o graţiere", a mai explicat ministrul.
Prună a mai adăugat că a fost în vizită în penitenciare, iar în urma a ceea ce a văzut, a rămas marcată:"Nu am dormit nopţile, sunt şi eu om. Sunt foarte marcată de ce am văzut în penitenciare".
Ministrul a mai afirmat, spre finalul intervenţiei sale, că a cerut deratizare la penitenciarul de la Poarta Albă.