Unul dintre producătorii români acuză faptul că Ucraina a făcut parteneriate cu Olanda și Polonia, prin care vinde carnea către aceste două țări, însă în realitatea marfa este revândută în România. Mai mult, produsele respective ar ajunge pe rafturile marilor magazine cu etichetă românească.
Producătorul spune că el însuși a trăit șocul de a vedea într-un supermarket marfă din afară cu eticheta firmei sale. Agricultorii români sunt revoltați și reclamă faptul că se dorește falimentarea micilor fermieri pentru a fi preluați de multinaționale pe nimic. În Ucraina, prețul unui kilogram de pui costă echivalentul a aproape 20 de lei, în timp ce la noi în țară un pui ajunge chiar și la 30 de lei.
„Nu trebuie să vorbim doar de irigații pentru culturile mari. De exemplu, la fermele de pui și în zootehnie trebuie să dai apă la animale, iar pentru apa pe care o scoți tu din pământ, pentru care ai forat un puț, plătești nu numai curentul, ci și taxe la stat pentru fiecare litru pe care l-ai scos. Bani care se adaugă la cheltuielile enorme ale fermierilor. În perioada asta de iarnă, când toate costurile s-au majorat, pentru că avem cheltuieli pentru încălzire, iar Guvernul a majorat acciza și plătim gaz mai scump, vindem carnea de pui mai ieftin, cu 5,20 lei, față de astă vară, când vindeam cu 6 lei kg”, declară Puiu Ilisei, președintele Grupului de Producători EuroAvi, pentru national.ro.
Puiu Ilisei mai atrage atenția asupra faptului că scăderea prețurilor la carnea de pui, la fel ca și în cazul cerealelor, a fost cauzată de intrarea în țară a unor cantități uriașe de carne de pui din Ucraina.
„Păi tu mă compari puii noștri cu puii din Ucraina, care nu respectă nicio regulă, că acolo nu au nicio lege care să supravegheze, iar UE spune slava Ucraina și tot ce e din Ucraina să vină în România. Au făcut ucrainenii parteneriate cu Olanda și cu Polonia prin care vând carnea către aceste două țări, dar practic carnea nu ajunge nici în Olanda, și nici în Polonia, ci în România, că olandezul o vinde direct către o firmă românească. Și atunci, din Ucraina vine direct în România. De unde? Din Olanda, zic ei. Mafia asta este atât de mare, încât carnea care vine din țările astea se etichetează ca fiind produs românesc. Oamenii trebuie să fie foarte atenți la etichetă, să scrie un producător cunoscut, deși, în urmă cu câțiva ani, chiar mie mi s-a întâmplat să văd la un supermarket cunoscut marfă din afară etichetată ca fiind de la firma mea”, mai spune președintele Grupului de Producători EuroAvi.
Agricultorul român mai spune că Uniunea Europeană a semnat un acord cu Mercosur, țări din America Latină, prin care se importă din aceste state, printre altele, și carne de pui, pui crescuți cu cereale modificate genetic și cu hormoni.
„Carnea aia nu are cum să vină proaspătă de acolo și vine congelată. Ați văzut pe undeva carne de pui congelată din Brazilia, de exemplu? Nici nu o să vedeți. Carnea aia se vinde în România. Cum? Se descarcă în porturi europene mari din UE, se decongelează, îi dau cu un praf să pară fresh și o trimit în România pe post de carne produsă în România. Și asta pentru că li se permite de către autoritățile statului. Atât de mare este corupția”, afirmă Puiu Ilisei.
Nu în ultimul rând, producătorii români se plâng de faptul că fondurile europene pentru agricultură și zootehnie impun tot felul de standarde, și ridică un semn de întrebare asupra motivelor din spatele acestor standarde.
„Pentru că, atunci când te va cumpăra pe zero lei, să fie făcute mai bine decât în țările lor. Iar acum se urmărește distrugerea fermierului mic și preluarea lui de către multinaționale”, ne-a precizat Puiu Ilisei. O dovadă a atacului asupra agriculturii românești, la care participă și Guvernul, este că fermierii nu reușesc să obțină finanțare nici măcar de la băncile de stat, astfel că le este imposibil să se capitalizeze și să se dezvolte.
Am mai aflat, tot de la producătorii români, că în Turcia există un depozit foarte mare de colectare legume și fructe al unui politician de la noi, care aduce marfa în România. Marfă care se aduce fără acte. Dacă ai aplica taxe vamale, nu ai cum să vinzi roșia din Turcia sub 5 lei, când e sezonul roșiilor la noi, și noi o dăm cu 1,50 lei. Dacă ar plăti taxe vamale, nu ar avea cum să ne facă nouă concurență marfa din Turcia”, a mai declarat Puiu Ilisei, președintele Grupului de Producători EuroAvi.