Întrebat vineri când va fi numit noul şef al AEP, Marcel Ciolacu a spus că termenul de înscrieri a fost prelungit cu trei săptămâni. Președintele PSD a amintit că AEP funcţionează în prezent, iar decizia alegerii șefului instituției este la Parlament, confirmând în același timp și susținerea social-democraților pentru Toni Greblă.
„Eu cred că Parlamentul a găsit disponibilitatea asupra unei cereri şi am prelungit termenul cu încă trei săptămâni”, a declarat Marcel Ciolacu.
„În acest moment plenul decide. (...) Domnul Toni Greblă a fost audiat în Parlament, a fost trecut, este pe lista de vot, nu pot să iau un drept al cuiva”, a confirmat Marcel Ciolacu sprijinul PSD față de Toni Greblă în funcția de președinte al AEP.
„Am înţeles că au fost probleme fiindcă a fost termenul prea scurt pentru înscrieri. N-am avut nicio problemă, am prelungit acest termen. S-a mai înscris cineva în această perioadă, din partea USR parcă. Îl recomandă funcția și activitatea, mai ales politică, fiindcă ţinând cont că a fost prin vreo patru partide chiar putem merge cu o logică că este chiar independent”, a mai comentat Marcel Ciolacu propunerea USR de a-l numi pe Cristian Preda la conducerea AEP.
Actualul prefect al Capitalei - Toni Greblă, fost judecător CCR și fost senator PSD, ar fi favorit în cursa pentru șefia AEP, de către PSD, potrivit surselor citate de Realitatea PLUS. În același timp, liberalii l-ar prefera pe vicepreședintele AEP - Marian Muhuleț, potrivit unor surse politice.
Procedura alegerii președintelui Autorității Electorale Permanente va fi reluată, la aproape trei luni de la demisia lui Constantin-Florin Mitulețu-Buică. Viitorul candidat pentru șefia AEP va fi decis în ședința coaliției, urmând să fie prezentat până pe 17 martie în fața Parlamentului.
Conducerea Parlamentului a decis reluarea procedurii privind alegerea preşedintelui AEP. Termenul pentru depunerea de noi candidaturi este peste 10 zile, iar votul în Parlament va fi dat pe 28 martie. Mitulețu-Buică a demisionat de la conducerea AEP încă din 11 ianuarie, după ce a fost acuzat de conflict de interese. Acesta a rămas în continuare în instituție, ca secretar general, funcție pe care a ocupat-o și înaintea numirii ca președinte AEP în 2019. Demisia din fruntea AEP a lui Mitulețu-Buică a intrat în vigoare din 13 februarie 2023.
Conform legii, președintele AEP este numit prin hotărâre adoptată în ședință comună a Senatului și Camerei Deputaților, la propunerea grupurilor parlamentare, dintre personalitățile cu pregătire și experiență în domeniul juridic sau administrativ, pentru un mandat de 8 ani.
Fostul președinte AEP - Constantin Florin Mituleţu Buică a demisionat din funcție pe 11 ianuarie, după ce Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul privind un conflict de interese despre numirea cumnatei sale într-o funcție în cadrul AEP.