„Noaptea Albă a Filmului Românesc” se desfăşoară anul acesta pe 18 septembrie, în opt locuri din Capitală: Cinema Studio, CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Sala ArCuB, Dianei 4, J’ai Bistrot şi Deschis Gastrobar.
„Un etaj mai jos”, în regia lui Radu Muntean, unul dintre cele mai aşteptate filme în cinema va fi proiectat în premieră în cadrul evenimentului, atât la Cinema Studio de la ora 20:00, cât și la Cinema Elvire Popesco de la ora 22:00. Spectatorii vor putea afla mai multe despre această peliculă chiar de la echipa de producţie.
De asemenea, regizoarea Ana Lungu va fi prezentă la avanpremiera filmului „Autoportretul unei fete cuminţi”, de la ora 22:30 la Cinema Studio, pentru o sesiune de întrebări şi răspunsuri.
Proiectat în avanpremieră, „Filmul Surpriză” al acestei ediţii îi aduce alături de spectatori pe regizor şi o parte din echipa filmului, începând cu ora 20:00, la Cinema Elvire Popesco.
Printre invitaţii evenimentului, se numără şi regizorul Tudor Giurgiu şi actriţa Andreea Vasile. Cei doi vor fi prezenţi la vizionarea filmului „De ce eu?” şi vor răspunde întrebărilor tuturor curioşilor despre cazul Panait, după proiecţia de la ora 22:00, la CinemaPRO.
Documentarele serii sunt în prim-plan în ceea ce priveşte numărul invitaţilor prezenţi la vizionare. Unul dintre cele mai premiate documentare româneşti, „Toto şi surorile lui” (r. Alexandru Nanau), selectat la Premiile Academiei Europene de Film, va fi proiectat în prezenţa protagonistului, Totonel, la Dianei 4, începând cu ora 19:00.
În aceeaşi locaţie-gazdă, regizorii Mihai Voinea, Mihai Mincan şi Cristian Delcea se vor întâlni cu pasionaţii de şah, de la ora 21:15, pentru vizionarea filmului „Bondoc”, iar regizorii Alexandru Mavrodineanu şi Mihai Grecea vor povesti cu publicul despre „Mami” - Mihaiţă Nicolae, cel mai în vârstă pilot în activitate, după proiecţia filmului „Omul pasăre”, programată pentru h 23:00.
La Muzeul Naţional al Ţăranului Român – Studioul Horia Bernea, spectatorii vor putea afla mai multe despre „Reţeaua citostaticelor” şi drumul medicamentelor citostatice de la mai multe farmacii din Austria şi Ungaria până la pacienţii din România, direct de la regizorul Claudiu Mitcu şi „capul reţelei”, Vlad Voiculescu, după proiecţia documentarului „Reţeaua”, de la h 22:30, iar regizoarea Oana Giurgiu va oferi o lecţie de istorie interesantă şi necesară, prin documentarul „Aliyah DaDa”, programat la ora 00:00, povestind publicului mai multe despre o acea comunitate de evrei, care, acum 133 de ani, pleca din Moineşti spre Ţara Sfântă, pentru a înfiinţa una dintre primele colonii evreieşti din Palestina.