Rețeta urzicilor preparate în acest mod face parte dintre rețetele vechi, transmise din generație în generație, în zona de sud a țării. Cine a copilărit la bunici în Muntenia și Oltenia, cu siguranță este familiarizat cu o astfel de mâncare. Mâncarea se servește cu mămăligă, chiar dacă are în conținutul ei și mălai. Poate fi servită și simplă, cu ouă ochiuri, precum mâncarea de spanac.
Nu ezita să incluzi cât mai des urzicile în alimentația ta, acum la trecerea de la sezonul rece la cel cald. Sunt pline de vitamine și antioxidanți și au rol de detoxificare a organismului. Descoperă aici un articol complet despre beneficiile consumului de urzici.
Pentru a profita de aceste beneficii, prepară și rețeta de urzici muntenești, pe care o descoperi detaliată mai jos.
Mâncare de urzici frecate cu mălai – Ingrediente
- 1 kg urzici
- 2 litri de apă pentru opărit
- 150 gr mălai
- 2-3 linguri ulei de floarea soarelui
- 1 legătură de ceapă verde
- 2 căței de usturoi sau 2 fire de usturoi verde
- 1-2 linguri de făină
- sare, după gust
- 1 legătură de leuștean verde sau pătrunjel
- 500 ml apă.
Rețeta de urzici muntenești – Mod de preparare
Rețeta urzicilor muntenești este simplă, ușoară și conține ingrediente puține. Însă, necesită o atenție deosebită curățarea urzicilor de impurități. Pentru acest lucru, este necesar să folosești mănuși, pentru a nu te irita de la țepii frunzelor.
Curăță urzicile de pe tulpini și îndepărtează impuritățile vizibile. Apoi, clătește urzicile în mai multe ape, până când ultima apă iese foarte limpede.
Pune 2 litri de apă la fiert și când apa începe să clocotească, scufundă urzicile în ea. Apasă-le cu o spumieră pentru a pătrunde toate în apa clocotită și lasă-le să se opărească timp de 5-6 minute. Apoi, scurge bine urzicile.
Cum prepari mâncare de urzici frecate cu mălai
După ce sunt bine scurse, pune din nou urzicile la fiert într-un litru de apă. Se spune că apa în care au fost opărite urzicile este toxică, deci nu o vei mai folosi pe aceea. Fierbe urzicile pentru aproximativ 20-30 de minute, până când sunt bine înmuiate. Apoi, scurge-le din nou, dar păstrează apa în care au fiert.
Lasă urzicile fierte să se răcească, apoi toacă-le mărunt și adaugă mălaiul peste ele. Freacă bine urzicile cu mălai, folosind o spatulă.
Pune o cratiță cu uleiul la încins și adaugă ceapa tocată mărunt. Lasă ceapa să se călească ușor, apoi adaugă urzicile frecate cu mălai. Amestecă-le cu ceapa și toarnă câte puțin din apa fiartă, pe măsură ce mălaiul începe să se hidrateze. Amestecă intens în timp ce torni apa, pentru că mălaiul își mărește rapid volumul. Dacă mai necesită, mai adaugă apă fierbinte.
Consistența urzicilor frecate cu mălai va avea textură ușor fluidă, pentru că se va mai îngroșa în timp ce se răcesc. Potrivește gustul urzicilor cu sare.
Amestecă într-un bol 1-2 linguri de făină cu 4-5 linguri de apă și toarnă amestecul peste urzicile cu mălai din cratiță. Amestecă intens pentru omogenizare.
Făina este necesară pentru a oferi și un plus de cremozitate mâncării. Înainte de a stinge focul, adaugă leușteanul tocat și usturoiul trecut prin presă sau răzuit.
Servește delicioasa mâncare de urzic frecate cu mălai caldă, simplă, cu mămăligă, pâine sau doar cu ouă ochiuri. Și dacă ți-am deschis apetitul de mâncăruri cu urzici, mai poți încerca și rețeta de piure de urzici cremos și delicios.