”Dacă ne raportăm la ceea ce înseamnă Uniunea Europeană, zona Europa de Vest, la un număr de câteva zeci de mii de infectări pe zi, câteva sute ajung în ATI şi acest număr este cumulativ. În valul 4, am ajuns la 2.000 de pacienţi în ATI şi UPU şi am ajuns să trimitem şi în străinătate. Este o dilemă dacă vom ajunge la formele severe ca în valul 4”, a mai spus Oancea.
Medic român: Ne aşteptăm la o creştere brutală a cazurilor COVID în valul 5! UIMITOR ce se întâmplă după OMICRON
Mult-discutata și, totodată, mult-așteptata imunizarea de grup a românilor se va produce în noul val 5 al pandemiei de coronavirus, afirmă managerul Spitalului de Boli Infecţioase "Victor Babeş", de la Timişoara, medicul Cristian Oancea. El mai spune că după acest val, infecția cu virusul SARS-CoV-2 va deveni ca o ”simplă viroză sau o gripă”.
"Dacă nu am avut această imunizare de grup până acum, o vom avea după Omicron”, a afirmat Cristian Oancea, afirmând că ”este foarte greu să eviţi, având în vedere rapiditatea infectării”, relatează HotNews.ro.
El a explicat că, dacă până acum perioada de incubare a SARS-CoV-2 fost de 5, 7 zile sau chiar 9, 10 zile la primele tulpini, acum timpul de incubație este mult mai redus, și aici vorbim de avem 2-3 zile de incubaţie.
Managerul spitalului de Boli Infecțioase de la Timișoara susține, de asemenea, că, în valul 5, medicii se așteaptă la o creştere exponenţială brutală a numărului de cazuri COVID-19, cu forme uşoare şi medii, mai puţin forme severe.
Dacă vorbim despre persoane vaccinate, medicii se așteaptă la forme uşoare şi moderate, dar nu se știe cum vor reacționa persoanele nevaccinate şi trecute prin boală.
Cât privește modul în care se manifestă Omicron, medicul a spus că gripa este mult mai agresivă, cu simptome de debut mult mai rapide, cu febră mare, cu dureri musculare, pe când la această tulpină putem să fim asimptomatici.
”Am testat rezidenţii noi care au venit, iar din 37 am depistat 4 asimptomatici”, a arătat acesta.