Polemica născută pe rețelele de socializare între taberele provaccin și antivaccin devine acum dezbatere publică bazată pe studii profesioniste.
Prima cercetare sociologică profesionistă care vizează atitudinea întregii populații față de vaccinare și vaccinuri a fost realizată în februarie 2019, de INSCOP, pentru Societatea Națională de Medicina Familiei.
Studiul arată că 62,7% din populație este de acord cu ideea vaccinării obligatorii în cazul copiilor, iar 81.1% dintre cei chestionați sunt de părere că vaccinarea copiilor este necesară. Puțin peste jumătate dintre români sunt de părere că beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile.
Un alt aspect important al studiului vizează sursele de informare în domeniul vaccinării. Aproximativ două treimi dintre respondenți sunt de părere că părinții trebuie să discute cu medicul de familie despre îngrijorările legate de vaccinarea copiilor lor.
În ce privește ordonarea surselor de informare, medicul de familie este pe primul loc cu o pondere de 66,4%, dar canalele de comunicare online și offline sunt de asemenea o sursă importantă pentru a afla beneficiile, riscurile, calendarele sau schemele de vaccinare.