"Trăim realitatea unui război îngrozitor la granițele noastre, care pune în pericol libertatea tuturor în regiune. Războiul din Ucraina este tot mai aproape de granițele noastre, rachetele rusești cad și pe teritoriul nostru, s-a întâmplat chiar ieri (luni - N.R.). Trecem printr-o criză energetică majoră si riscăm să rămânem fără căldură si energie electrică, în condițiile în care pentru consumatori casnici din Moldova costurile facturilor au crescut de 6 ori si sunt de 2 ori mai mari ca în România. În aceste condiții, asigurarea alimentării cu energie electrică este o provocare majoră. Cheltuielile pentru factură ale unei familii au ajuns să reprezinte 75% din venituri," a afirmat Maia Sandu, în plenul Parlamentului.
"Rusia a început un război nedrept și nejustificat. A crezut că i se permite orice. Dacă prin curajul și dragostea lor de neam ucrainenii nu țineau piept Rusiei, unde mergea Federația Rusă, spre Nistru, spre Prut, mai departe? Toate acestea arată că suntem toți în pericol. Nici un stat din regiune nu poate rezista singur unei asemenea agresiuni. Ucraina nu e singură, lumea liberă i-a venit în ajutor. Țările democratice s-au aliat împotriva războiului, la fel și Moldova. Am deschis casele pentru toți refugiații ucraineni. Ne-am solidarizat pentru pace și omenie. (...) Azi vă spun ”Mulțumesc!” în numele Republicii Moldova. Suntem recunoscători președintelui Iohannis, premierului, guvernului și Parlamentului român pentru că răspund cererilor noastre. (...) Să apărăm securitatea în această regiune și să devenim împreună mai puternici, iar Prutul să nu ne despartă, ci să unească drumuri, afaceri, valori, oameni”, a mai declarat Sandu.
Marți, Republica Moldova are un deficit necontractat de energie electrică de circa patru mii de MWh, adică aproximativ o treime din consum, relatează Radio Chișinău, care îl citează pe vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. El a precizat că Energocom a semnat pentru luna noiembrie contracte de livrare a energiei electrice cu trei companii din România,
Gazprom a confirmat pentru luna noiembrie doar 5,7 milioane de metru cubi de gaze pe zi pentru Republica Moldova, ceea ce reprezintă 51% din volumele agreate conform contractului.