Părinții micuților și-au strigat oful prin multe plângeri, iar unele dintre acestea au ajuns și la presa locală:
Am aflat din surse sigure cum că la grădinița Nr. 15 din Sibiu (de stat) în grupa de creșă au fost primiți acum recent trei copii (ucraineni). Da, exact! Trist pentru noi românii, în condițiile în care lista de așteptare la această creșă era de cel puțin 150 de copiii (români). Vi se pare normal? Noi românii trebuie să așteptăm chiar dacă avem vârsta potrivită pentru creșă, locuim și muncim în orașul Sibiu. Facem ceva în acest sens sau rămânem proștii statelor unite ale Europei”, scrie o sibiancă într-un e-mail transmis la presa publicației Turnul Sfatului.
Disputa dintre părinți și Inspectoratul Județean Sibiu
În replică la această situație, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Sibiu arată că, având statut de refugiați, ei sunt audienți la grupă, pe locuri suplimentare care nu au nimic de-a face cu locurile copiilor din Sibiu. De asemenea, Lu Knobloch, director pe programe pentru integrarea refugiaților, spune că acești copii beneficiază de protecție temporară pe teritoriul țării noastre și că au dreptul la educație la fel ca toți ceilalți copii, indiferent de proveniență, precizează presa locală.
Părinții însă consideră nedrept acest lucru, în condițiile în care familiile din Sibiu sunt trecute pe liste de așteptare pentru a avea șansa de a prinde un loc în creșele sau grădinițele din localitate.
Inspector prof. Constantin Dincă, purtătorul de cuvânt al ISJ Sibiu, a conformat faptul că cei trei copiii cu statut de refugiați sunt înscriși la creșa Grădiniței Nr. 15, dar explică faptul că acești copii nu au luat locului nimănui, fiind înscriși pe locuri suplimentare, conform statutului lor de audienți.
„Acești copii au statut de audienți la activitățile grupei de creșă și primesc decizie către ce grădiniță sau creșă să meargă în funcție de zona în care stau. Acești trei copii locuiesc în gazdă, în zona Grădiniței Nr. 15. Este o procedură venită de la minister care nu afectează cu nimic locurile pentru copiii sibieni. Este peste numărul de locuri”, spune inspectorul.
În momentul de față, în unitățile de învățământ din județul Sibiu au fost integrați 85 de copii ai unor refugiați din Ucraina (6 în creșă, 46 în grădinițe, 26 ciclu primar, 5 ciclul gimnazial, 2 ciclul liceal). Dintre aceștia 53 sunt în municipiul Sibiu (6 creșă, 43 grădiniță, 3 ciclul primar și 1 ciclul gimnazial), mai informează sursa citată.